Skriv avtal och behåll vänskapen

Farlig kommentar om du startar eget med någon du känner: ”Om vi  får problem löser vi dem då”. Orden kan smaka beskt om ett par år.

– Många som startar företag ihop agerar ungefär som nyförälskade par ofta gör. Man ser bara allt som är bra och är inte alls fokuserad på problem som kan uppstå längre fram, säger Karin Ebbinghaus, advokat på Advokatfirman Vinge.

Några av problemen som kan uppstå är rättstvister, skulder som blir svåra att betala tillbaka, förlorade rättigheter, förstörda relationer och krossade drömmar.

Därför råder hon alla att skriva kompanjonsavtal.

Problem kan inte bara uppstå i fall företaget går dåligt – utan även om det går bra. Du kanske vill ­använda vinsterna till att göra ert lilla trivsamma ­kafé ännu mysigare medan din partner har en fix idé om att bygga vidare på konceptet och skapa en ny kafékedja över landet.

När Johan Bergenholtz i höstas startade sitt företag Snabboteket, vinnare av Venture Cup Syd, tillsammans med Jacob Lönroth och Elisabet Joëlson, var ett kompanjonsavtal en självklarhet:
– Det är bättre att ta det tråkiga först och ha kul resten av tiden. Och det gör att alla rör sig åt samma håll. Man får tydliga spelregler, och det styr även vad som händer vid en eventuell försäljning, säger Johan Bergenholtz.
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär