Sadek Yildic är frustrerad över de långa väntetiderna.

Handläggarbrist skapar jobbpropp

Många branscher skriker efter utländsk arbetskraft. Och intresset för att arbeta i Sverige är stort. Så stort att Migrationsverket inte hinner med — handläggningstider på sex—åtta månader är inget ovanligt.

Sadek Yildic driver ett bemanningsföretag som förmedlar arbetskraft inom matlagning och bakning av diverse utländska specialiteter. Han är frustrerad över de långa väntetiderna.

- Vi har 22 arbetare som ansökt om arbetstillstånd men inte fått något svar. Vi tappar kunder, tiden drar i väg och tid är pengar. Flera av personerna hade inte ens fått en handläggare efter sex månader, säger Yildic till TT.

För få handläggare

Hans advokat Jan Axelsson, som handlagt runt 40 ärenden som gäller arbetssökande från länder utanför EU, är även han mycket kritisk.

- Det är ju helt värdelöst. Tänk dig själv att du blir erbjuden jobb och tvingas säga till arbetsgivaren: "Ja tack, jag kommer. Om ett halvår." säger Axelsson.

- Regeringens käpphäst fungerar inte.

I december 2008 ändrades reglerna för arbetskraftsinvandring. Tanken var att få fart på branscher som saknar kompetens i Sverige. Men när ryktet spreds om den svenska lagändringen bröt systemet samman — Migrationsverket hade helt enkelt för få handläggare. Verket hade ingen möjlighet att behandla den enorma anstormning av ansökningar som började välla in förra sommaren. I maj 2010 kom 1 532 ansökningar in, i juni 5 321.

- Vi har inte hunnit med. Det är högst olyckligt men så är det — vi var inte förberedda på den hastiga uppgången och kunde inte anställa handläggare i den takt som behövdes, säger Alejandro Firpo, chef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.

Kortare väntan framöver

Nu är verket dock på väg att komma i kapp, berättar Firpo. Migrationsverket har nyanställt och har nu dubbelt så många handläggare som innan. Snittiden för att handlägga ett ärende är nere på 74 dagar, enligt Migrationsverkets egen statistik.

- Det är först nu vi kan leva upp till kraven. Vi håller en bra takt, och det kommer bara att bli bättre, säger Alejandro Firpo.

Statsminister Fredrik Reinfeldt blir bekymrad när TT upplyser honom om de långa handläggningstiderna.

- Det är naturligtvis oönskat. Vi vill ju att det här ska vara ett obyråkratiskt, bra system och brukar förorda att man söker elektroniskt, säger Reinfeldt.

Han påpekar dock att systemet enligt hans uppfattning fungerat väl och att flera tusen arbetskraftsinvandrat med lyckat resultat.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter