Allt grövre våld mot lärare

Varje dag utsätts i snitt en lärare i Sverige för våld från elev, visar statistik från Arbetsmiljöverket som TT tagit del av.

Under första kvartalet 2011 fanns 82 tillbud där lärare på arbetsplatsen blivit utsatta för fysiskt eller psykiskt våld från elever.

Tanken är att tillbuden också ska polisanmälas – något som dock sällan sker. Annie Runhammar, arbetsmiljöinspektör med mångårig erfarenhet i ämnet, ser en tydlig tendens.

– Framförallt blir våldet grövre. Det förekommer vapen och det är vanligare att elever ger sig på lärarna verbalt eller med nävarna. En elev som var arg på en lärare tog fram en bild på sig själv i mobilen där han står med vapen och sade "Det här gäller dig".

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tror att statistiken inte visar hela verkligheten utan att situationen är ännu värre.

– Det är den bilden jag får när jag talar med lärare och deras fackliga företrädare. Jag tror att en del lärare tycker att det är genant att anmäla att man trakasseras av elever, säger han till TT.

Han hoppas att en rad åtgärder – som rätten att flytta värstingelever – ska förbättra situationen.

Men bland andra Lärarnas Riksförbund är tveksamt till en sådan lösning.

– Det är bra att det finns legala befogenheter men det ska inte behöva gå så långt. Eleven kanske tar med sig problemet till nästa skola. Det bästa sättet för att komma till rätta med det är tydligt ledarskap och fullt stöd för att det här är inte acceptabelt.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter