En vabbande pappa kände sig uthängd i chefens kommentarer på Facebook. Flickan på bilden har ingen koppling till artikeln.

Foto: Scanpix

Vabbande pappa trakasserad på Facebook

”Hmm, tack alla ni som ”sjukanmäler” er på denna klämdag, det visar på medmänsklighet och omtanke: Hyggligt!”Så skrev platschefen i sin statusrad på Facebook. En vabbande pappa, tog åt sig och anmälde fallet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Då ingen annan på kontoret hade sjukanmält sig utöver jag själv fanns inget annat än att ta detta oerhört personligt. Min fru ligger sjuk och jag får öppet skit för att jag stannar hemma från ingen mindre än min egen platschef, skriver han i sin anmälan till DO.

Mannen, som var anställd på Bring Citymail, anmälde sin frånvaro tidigt på morgonen. Det var en vän som senare tipsade om chefens statusuppdatering. Den vabbande pappan påtalade det olämpliga i detta för områdeschefen, utan att få något svar.

Senare skrev platschefen ytterligare en kommentar på Facebook: ” … jag hade iskallt räknat med det å backat upp med vikarier, man känner ju sina arbetskamraters moral”.

DO bedömde att platschefen utsatt sin medarbetare för missgynnande som har samband med föräldraledighet och påpekar samtidigt att det handlade om trakasserier. Ombudsmannen bestämde sig då för att stämma Bring Citymail, som nekade till anklagelserna, även om de medgav att platschefens agerande varit olämpligt.
Tvisten slutade i en förlikning där pappan ersattes med 15 000 kronor från arbetsgivaren.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Fler artiklar inom Sociala medier