Har du för dåliga gener för att få jobb?

Nu räcker det inte längre med ett gediget CV. Krav på hälsotest allt vanligare vid rekryteringar. "Riskerar att skapa ett A- och ett B-lag".

– Flera företag funderar på att köra hälsotester redan i urvalsprocessen vid rekrytering. En del gör det redan, säger Christin Berg, hälsostrateg som jobbar med att sänka sjukfrånvaron i olika organisationer.

Hälsotester är inget nytt när det gäller tunga jobb, för lokförare eller kärnkraftverksanställda. Men i dag används hälsotesten för vanliga kontorsjobb.

Christin Berg tycker att arbetsgivarens erbjudanden om hälsotest vid nyanställningar generellt är bra, eftersom det kan ge en känsla av vad som krävs för att klara jobbet. Samtidigt ser hon en fara i att de används enbart för att sålla.

– Det riskerar att skapa ett A- och ett B-lag.

Dan Holke, jurist på LO-TCO Rättsskydd, instämmer.

–  Syftet är såklart att gallra bort dem man inte vill ha. Det är olyckligt, men svårt att komma åt, säger han.

Ett annat sätt att kontrollera jobbsökarnas hälsa är be att få se sjukskrivningsstatistik för de senaste två åren.
– Det är egentligen sekretessbelagt, men det kringgås genom att den som söker jobbet uppmanas att själv begära ut det från Försäkringskassan. Det finns ingen skyldighet, men annars får man inte jobbet, säger Dan Holke.

Arbetslivsforskaren Christian Maravelias pekar ut strukturförändringar inom arbetslivet som orsak till att hälsa blivit så viktig för arbetsgivarna. När chefen inte längre kan knacka dig på axeln blir det viktigare att medarbetare kan ta ansvar för sig själva.
– En hälsosam människa är kort och gott en människa som är förmögen att aktivt ta ansvar för sig själv och sin livsstil, säger Maravelias.

I takt med den tekniska utvecklingen blir det allt lättare för arbetsgivare att ta reda på känsliga uppgifter om sina anställda. Genom ett enkelt blodprov kan man idag påvisa inte bara droger utan även anlag för olika typer av sjukdomar.

Fackliga röster har under de senaste åren höjts för att lagreglera arbetsgivares rätt att fråga om sådant som rör medarbetares och arbetssökandens personliga integritet.
– Det har utretts statligt flera gånger, men ingenting händer med lagstiftningen. Det ligger och skvalpar på departementet, säger Dan Holke.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa