Drömjobbet kom via ideella medel

”Ideell förening” är kanske inte ett begrepp som brukar nämnas som en framgångsväg i arbetslivet.
Men för Johan Wendt har det blivit så. Hans civilingenjörsexamen från Lunds tekniska högskola väger lätt mot det faktum att han är grundare till den ideella föreningen Mattecentrum. Föreningen har 40 000 gymnasieelever i sitt stall online (via Matteboken.se), 13 procent av alla gymnasieelever – samtidigt som tusentals besöker föreningens 33 mattestugor på elva orter runt om i landet.
– Syftet är att alla elever oavsett bakgrund, uppväxtförhållanden eller kön ska få möjligheter att lyckas med matten. Allt började med att jag 2008 frågade en skola om jag fick låna ett klassrum dit vilka elever som helst kunde få komma och få hjälp, och sedan har det fortsatt.
Det tog 1,5 år innan han kunde ta ut lön.
– Men nu är vi tre heltidsanställda. Jag kommer att jobba med det här så länge som det är roligt.
– När jag jobbade som riskanalytiker för några år sedan frågade jag min chef om jag kunde få donera en två timmar av min arbetstid varje vecka åt välgörande ändamål. ”Gullig tanke, men så funkar det inte i verkligheten”, var svaret. Nu skickar Accenture, ABB och HiQ sina ingenjörer till oss för att volontärarbeta.

FRÅGORNA ATT STÄLLA SOM IDEELL FÖRETAGARE

Vad drivs du av?
    Hade Mattecentrum varit ett företag hade jag varit väldigt rik i dag. Men det är en ideell förening, ägd av eleverna. Min drivkraft är inte pengar, utan att brinna för något, att ha betydelse för andra. Om du visste hur många som tackar mig och säger att Mattecentrum är det bästa som finns.
Hur stark är din vilja?
    Du behöver verkligen vara grundad i din passion. Den första tiden kan vara väldigt tuff. Jag har haft dagar då jag har gråtit i sängen när jag har lagt mig. När jag sökte sponsorer i början var det en som sa: ”Din idé är den dummaste jag någonsin hört.” Sådant är inte lätt att skaka av sig.
Har du stöttare?
    Särskilt i början, när framtiden är oviss, behöver man ha någon som verkligen tror på en själv och på konceptet, någon att ringa och bolla med. Min första volontär, Elin som är kvar än i dag, var en sådan person, trodde på konceptet till hundra procent och peppade mig hela tiden att jobba ännu hårdare.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb