Att pendla mellan skärgården och fjällen passar My Dahlström perfekt.

Foto: Klara Leo

Dags att söka säsongsjobb i fjällen!

My Dahlström, 23, pendlar mellan skidlärarjobbet på vintrarna och jobbet som verksamhetskoordinator på konferensanläggningen Äventyrens ö på sommaren. För henne är säsongsjobbandet blivit en livsstil.I november är det dags för nästa skidsäsong. Då tänker hon åka tillbaka till Åre, för fjärde året i rad.
– Jag har jättemånga kompisar uppe i Åre, som jag inte hinner träffa så mycket på sommaren. På vintrarna saknar jag kompisarna här hemma.

Men det är också det enda negativa med att säsongsjobba, enligt My.
– Att få vara i skärgården på sommaren och i fjällen på vintern? Det kan inte bli bättre! säger hon.

Själv hade hon kanske lite försprång in i skidläraryrket, eftersom båda hennes föräldrar jobbat inom branschen. Därför visste hon tidigt vad hon ville. Redan under gymnasiet gick hon kurser hos SLAO på fritiden och gjorde praktik under jul-, sport- och påsklov.
– Många av mina kompisar har gjort så för att få in en fot. Nu jobbar de som skidlärare allihop.
Senare valde hon att komplettera med en CSN-berättigad KY-utbildning, Åre Sport och Skidlärarutbildning, där praktik varvades med teori under 10 månader. Utbildningen gav henne behörighet att undervisa på alla nivåer inom skidåkning, för alla åldrar.

Hon vill definitivt rekommendera andra att säsongsjobba i fjällen.
– Många säger att det inte är ett riktigt jobb, eftersom man inte jobbar hela året. Men jag har räknat ut att jag har 300 gäster varje år, som jag inspirerar och undervisar till att bli bättre skidåkare. Det tycker jag om något är ett riktigt jobb.

De flesta säsongsjobben på svenska skidorter sträcker sig under fem månader – från lucia till april. Det handlar främst om serviceyrken som skiduthyrare, liftpersonal, stugvärdar och restaurangpersonal.
Skistar anställer säsongsarbetare i flera svenska skidorter under vintersäsongen.
– Vi kräver ingen form av kompetens. Rätt värderingar är ingenting som går att lära ut utan måste finnas naturligt. Vår personal ska gilla att möta människor och alltid ge lite mer än vad som förväntas av dem, säger Sebastian Thomasson, rekryteringsansvarig på Skistar.

Arbetsvillkoren är lite speciella vid säsongsanställningar. Man måste oftast bo tillfälligt på orten och enligt Sebastian Thomasson är tempot högt för deras servicepersonal på skidorterna. Enligt Micke Mossberg, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket är lönerna låga.
– De brukar ligga på den absoluta lägstalönen, vilket är 105,30 kronor i timmen.

Trots det är de vansinnigt populära.
– Det är oerhörd hård konkurrens. Förra året fick vi in 9500 ansökningar och anställde 700.

Den 1 september är sista ansökningsdag för alla Skistars säsongsjobb i fjällen. I övrigt är datumen spridda under hösten.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb