"Svåra" människor får lättare jobb – och högre lön.

Foto: Foto: Istockphoto

Otrevliga tjänar bättre – och får lättare jobb

Moderna arbetsgivare pratar gärna högt om vikten av mjuka värden som värme och samarbetsvillighet. Men när sedan lönepotten ska fördelas på arbetsplatsen, ja då talar de ett helt annat språk.

Enligt en undersökning som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology, tjänar män som beskriver sig som otrevliga 18 procent mer än de snälla och samarbetsvilliga. För kvinnor är skillnaderna mindre. De otrevliga tjänar "bara" fem procent mer än sina snällare medsystrar.

Enligt forskarna bakom studien kan den könsrelaterade skillnaden bero på att de otrevliga männen bekräftade en förutfattad mening om vad manlighet är, medan deras kvinnliga likasinnade avviker från genusnormen.

Resultaten visar att även de arbetsgivare som säger sig prioritera mjuka egenskaper hos sina medarbetare, gynnar de som är otrevliga och svåra i lönekuvertet.

– Felaktiga föreställningar gör att de uppfattar snälla som mindre kompetenta, säger en av studiens författare till tidningen Wall Street Journal.

Studiens nära 10 000 deltagare fick värdera sina egenskaper på en "snällhetsskala" mellan 1 och 5. Forskarna lät också en experimentgrupp av ekonomistudenter agera arbetsgivare och göra ett urval bland ett antal ansökningar, där kompetensen var helt likvärdig. Studenterna valde då genomgående bort ansökningar från de som beskrev sig som trevliga och samarbetsvilliga.

Enligt analysföretaget Saplos årliga analys av jobbsajten Monsters platsannonser är noggrannhet den egenskap som vunnit mest mark sedan sist. Men Saplos vd Mattias Tyrberg tror att tävlingsinstinkt och egoism är avgörande för vem som får jobbet i en intervjusituation.

– En massa andra egenskaper kan vara viktiga med vassa armbågar är överordnat för att du ska kunna konkurrera. Detsamma gäller i en löneförhandling, säger han.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär