I första delen av "Jobbjägaren" får Susanne Olsson, 28, hjälp av Kanal 5:s jobbjägare Julia Rosqvist. Serien har premiär 24 mars klockan 20.00.

Foto: Kanal 5

Kritikstorm mot Kanal 5:s nya jobbsåpa

Tv-programmet "Jobbjägaren" börjar sändas för på torsdagskvällen, men har redan innan blivit politik på nätet. Bloggare, Facebookaktivister och mer etablerade (S-märkta) debattörer tävlar om vem som kan ondgöra sig mest över programmets – innan det ens börjat sändas. Politiker använder det som slagträ i kritiken mot Alliansens jobbpolitik.

Facebookgruppen "Bojkotta Kanal 5:s program Jobbjägaren", har nära 6000 medlemmar på onsdagen. Samtidigt har Kanal 5:s egen Facebooksida för samma program blivit nedlusad med högljudd kritik från programmets antagonister. Magnus Kjellman, som startat bojkottgruppen, skriver: "Detta är något som Sverige definitivt inte behöver år 2011. Fördomar om lata, bekväma arbetslösa kommer att späs på." Andra medlemmar tycker att det verkar vara "sponsrat av Alliansen" och att det "kommer att spä på folks felaktiga syn om att de långtidsarbetslösa skulle vara ovilliga att jobba".

Signaturen Susanna Svensson länkar till sin blogg, där hon gör en inte helt ovanlig i sammanhanget  Alliansen har sett till att ha omyndigförklarat alla i utanförskap i Sverige. Genom lögner och förtal och nu ska kanal 5 fortsätta på temat.

Även bland mer etablerade vänsterdebattörer har programmet väckt avsky. På Aftonbladets debattsida ondgör sig Elin Grelsson över att Kanal 5  "bidrar till att fortsätta sudda ut arbetslöshet som ett samhälleligt problem och lägger i stället både ansvaret och skulden på individen". Kulturredaktören Petter Larsson på samma tidning tar tillfället i akt att  ge en känga åt Alliansens arbetslinje. Solnas oppositionsborgarråd Johanna Graf (S) hakar också på kritikstormen. Hon är rädd att tittarna ska uppfatta de arbetssökande som snyltare. På sin blogg ställer hon frågan: "Varför ska de delta i ett solidariskt skattesystem när folk går hemma och simulerar och snyltar på den kaka de själva är med och betalar till? När det skulle räcka med en spark i baken? Ja, hon säger faktiskt så i programmet, jobbcachen."

Dan Panas på Kanal 5 tror att det är bra att programmet väcker debatt på nätet.

– Bidrar det till att jobbfrågan lyfts och att folk börjar prata om det så är det bra. Det brukar inte vara så långt från ord till handling.

Han värjer sig mot kritiken att arbetslösa skuldbeläggs i programmet.

–Programmet är inte politiskt. Det handlar om människor som själva vänt sig till oss för att få hjälp att hitta ett jobb och de får hjälp.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb