Han är Sveriges värsta chef

Rädda medarbetare som inte vågar knacka på hans dörr. Erfarna utredare som gråtande flyr från mötesrum. I senaste utgåvan av tidningen Chef vittnar medarbetare på Socialstyrelsen om sin dåliga arbetsmiljon.

Orsaken till missförhållandena på myndigheten där den sociala hälsan ska stå i centrum är enligt de anställda den högste chefen – Lars-Erik Holm. Generaldirektör Holm får den sämsta noteringen någonsin i det chefstest som tidningen gör varje månad. Tidigare hade före detta DO Katri Linna bottennoteringen på 16 poäng (något som tros ha bidragit till att hon fick sparken från DO-posten). Lars-Erik Holm får 13.

Rankningen görs efter samtal med ett 20-tal personer som arbetat med chefen. En person vittnar om rädslan som numer präglar arbetsplatsen.

– Han talar tvärtomspråket. Han säger "det ska vara högt i tak", men det har aldrig varit lägre i tak än nu. Det är så dimmigt att man knappt ser framför sig«, säger en medarbetare om Lars-Erik Holm.

Ett av problemen med Lars-Erik Holm är att han isolerar sig tillsammans med en "järnring" av medarbetare som han känner sedan tidigare och har förtroende för. Resten har han dålig kontakt med.

– Hur det var att jobba med honom? Man jobbar inte med honom. Han är isolerad. Vad som händer om man knackar på hans stängda dörr? Inget vet. För det gör man inte, säger en annan medarbetare.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Har du vad som krävs för att jobba på SOS Alarm? Hör Johan berätta om sitt arbete som SOS-operatör

Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

För att skriva en bästsäljande bok behöver du inte ha en uttänkt historia klar när du börjar skriva. Det menar deckarförfattaren Mari Jungstedt.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Så hanterar du störiga kolleger

Så hanterar du störiga kolleger

Han som alltid skäller, hon som alltid snackar skit, eller den som alltid blir martyr – de jobbiga människorna kan nog kännas igen på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom Karriär