Frida Sandberg gjorde bra ifrån sig på praktiken och fick jobb direkt efter utbildningen på Hotell- och restaurangskolan i Stockholm.
Här finns jobben inom service
Jobben inom hotell- och restaurangbranschen fortsätter att växa under hösten 2011, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Men i de yrken där utbildning inte är något krav är konkurrensen ändå hård. Då blir personligheten ofta utslagsgivande.
Hotell- och restaurangbranschen kännetecknas av att det finns många jobböppningar men samtidigt många unga som vill jobba.
– Egenskaper som social kompetens och stresstålighet ger större chanser att få jobb, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Men det finns åtminstone två faktorer som gör prognoserna osäkra. Dels är det regeringens förslag om sänkt restaurangmoms, som är tänkt att öka sysselsättningen inom branschen. Dels är det avmattningen av ekonomin som tar ner förväntningarna något.
– Samtidigt ser vi en ändrad attityd bland unga, där man unnar sig att gå ut och äta till vardags. Så de olika trenderna kan ju ta ut varandra, säger Tord Strannefors.
Men en snålare hushållskassa i vinter är kan också leda till fler jobb – inom den svenska turistnäringen.
– Det brukar leda till att vi semestrar hemma och att folk kommer hit från utlandet, vilket borde öka efterfrågan på guider och reseledare, som också brukar räknas till servicebranschen.
Prognos för serviceyrken
Yrke Arbetsmarknad
Kockar Mycket god arbetsmarknad. Stor brist på specialiserade kockar
Hovmästare God arbetsmarknad. Växande behov på 10 års sikt
Servitörer Minskande efterfrågan, men fortfarande god arbetsmarknad, särskilt i storstäderna
Köksbiträden Mycket hård konkurrens
Pizzabagare Viss efterfrågan. Kraven ökar på att även kunna laga annan mat
Receptionist Hård konkurrens
Reseledare Hård konkurrens
Guide Säsongberoende. Ökat behov framöver.
Frisör Hård konkurrens