Sandra Hautkamp levererar numera cupcakes till exklusiva tillställningar.

Foto: Henry Lundholm

Sandra har slutat ge bort bakelser

– Många gör ­tankefel i början när det gäller att ta betalt, säger Angeli Sjöström på Processrum, som hjälper kvinnor att komma i gång med sitt entreprenörskap.

De två vanligaste tankefelen, enligt hennes erfarenhet, är: ”Det är så himla roligt, så jag behöver inte ta betalt” och ”Man ska ­inte ta betalt av släkt och vänner”.
– Det råder ingen motsättning mellan att något är roligt och att kunna ta betalt. Och det där med vännerna och släkten … är det någon som verkligen är beredd att betala är det ju just vänner och släkt. De vill ju att man ska lyckas.

Sandra Hautkamp är förtjust i att göra cupcakes och spektakulära tårtor och håller med om att tröskeln att börja ta betalt är känslomässigt jobbig:
– Det var jättesvårt i början. Jag gav bort tårtor till vänner som presenter ibland, och sedan sa någon: ”Jag ska ha fest snart, kan du tänka dig att göra tårtan?”

Det är i detta ögonblick det krävs mod – och det ­hade Sandra:
– Jag sa som det var, att de ingredienser jag använder kostar flera hundra i inköp, och att det tar 5–7 timmar att göra tårtan, och att priset är 800 kronor. Svaret blev: ”Oj, det var dyrt.” Det blev inget, men snart fick jag in mina första beställningar från vänners vänner och levererar i dag till studentpartyn, bröllop, dop och annat där man vill kosta på sig något exklusivare. 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär