Metros reporter Ola Jacobsen försöker ta reda på knepen för att hitta det som döljs i Googles sökresultat. ”Om du klickar 3, 4 sidor bakåt utan att hitta något finns det antingen ingenting eller så är det så väl dolt att du förmodligen inte kommer hitta det”, säger Michael Wahlgren, expert på sökmotoroptimering på Pineberry.

Så snyggar du till ditt avtryck på nätet

Oavsett om du dejtar, söker nytt jobb eller håller på att lära känna en ny person är risken stor att du kommer bli googlad. Då spelar det ingen roll vad du själv vill visa upp för sidor av dig själv. Sökmotorn väljer kallsinnigt ut det som Google anser är mest intressant – oavsett om det får dig att framstå som en perfekt person eller fullständig idiot.
– Det som är riktigt svårt är att få bort ett negativt resultat. Det bästa är att kontakta personen som skrivit och fråga varför de är så förbannade. Ofta skrivs sådant i affekt. Om man är sansad och vänlig och försöker förstå problemet kanske det går att lösa så personen väljer att tona ner sitt negativa inlägg, säger Michael Wahlgren, expert på sökmotoroptimering på Pineberry.

Även om det är svårt att tvätta bort negativa resultat finns det metoder för att påverka vad googlesökningen visar. Den vanligaste går ut på att tränga undan det som du inte vill visa med sådant som är till din fördel.
– Skaffa profiler på sociala nätverk och koppla ihop dem med varandra. Skapa en egen sajt med ditt förnamnefternamn.se eller .com som domän, den kommer garanterat att ranka högt. Om du kan få dina vänner att publicera länkar till dina profiler, bloggar och sajter kommer de ännu högre, säger Michael Wahlgren.

Ett annat trix för att rensa ut negativa sökresultat är att utnyttja att Google helst bara vill ha en träff från varje källa.
– Om en tidning eller blogg har skrivit något negativt om dig som de inte vill ändra, så kan du försöka få dem att skriva något positivt om dig i stället. Då finns en möjlighet att Google väljer att visa den i stället, särskilt om den länkas mycket, säger Michael Wahlgren.

Fixa ditt nätrykte

Tre steg

1. Skapa profiler på sociala nätverk som Facebook, Twitter och Linkedin och se till att välja ditt namn i adressen och att länka till din blogg och twitter och sajt.

2. Skapa en egen sajt med ditt förnamnefternamn.se eller .com som domän, den kommer
garanterat att ranka högt om du inte har ett väldigt vanligt namn.

3. Skapa andra bloggar med ditt namn i domänen. Se till att länka mellan dem.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Annons
Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

När Jennifer Jegréus började på International Hair Academy visste hon att drömjobbet som frisör väntade efter utbildningen.

Annons
Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Här är drömjobbet på soliga medelhavsön Malta som ger dig en bra språngbräda in i karriären.

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Fler artiklar inom Sociala medier