Camilla Pettersson, 27, pluggade till förskollärare och fick direkt jobb i Hammarby sjöstad i Stockholm. Här tillsammans  med Edvin och Ruben, båda två år.  Foto: Gustav Gräll

Stort tryck på ny lärarutbildning

Att arbeta inom förskolan börjar bli populärt igen. Åtminstone att döma av söktrycket på lärarutbildningen i Stockholm, som har över 10 sökande på varje plats på inriktningen mindre barn. 

– Det är överraskande mot bakgrund av den negativa publicitet läraryrket fått i media den senaste tiden, säger Kristina Danielsson, docent, Institutionen för språkdidaktik.
 
Svenska förskolor är just nu i desperat behov efter utbildad personal. Kanske är det vetskapen om att det finns gott om jobb en förklaring till det stora trycket på utbildningen. Men det kan också vara den nya utbildning som sjösattes vid Stockholms universitet förra terminen.
– Studenterna få en mer sammanhållen och tydligare utbildning. Tidigare fick eleverna själva sy ihop sin utbildning beroende på vad de ville jobba med, säger Kristina Danielsson.
 
Camilla Pettersson, 27, är nyutbildad förskollärare. Hennes yrkesval handlade om ett brinnande intresse för barns lärande. Den ljusa arbetsmarknaden blev en bonus när hon gick ut  förskollärarutbildningen vid Södertörns högskola förra året.
– Nästan alla i min klass fick jobb innan vi gick ut. Jag har kunnat välja mellan flera, säger hon.
 
Enligt ny statistik från Verket för Högskoleservice, VHS, visar att det nya Grundlärarprogrammet, med inriktning mot förskolebarn och årskurs 1–3, har 972 sökande till 90 platser Av dessa var 312 förstahandssökande. 
 
När det gäller fördelningen mellan män och kvinnor finns det fortfarande en hel del att jobba med. Trots förskolans brist på manliga pedagoger är intresset fortsatt svalt hos halva befolkningen. Av de totalt 959 sökande var bara 129 män. 37 av dem hade det som sitt förstahandsval.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb