Så nätverkade hon rätt och fick drömjobbet

I den jobbansökan som Charlotte, med det passande efternamnet Eriksson, fastnade för när hon sökte jobb stod det inte att det var just Ericsson jobbet gällde. När hon fick reda på det blev hon nervös, hon var ju civilekonom utan vidare koll på telekombranschen. Nu har det gått fyra år och Charlotte har betydligt bättre koll på läget. Idag jobbar hon nämligen med att kommunicera Ericssons globala varumärke.

ICT, 4G och M2M är exempel på förkortningar av tekniska innovationer och termer som kan göra livet enklare och bättre för miljarder människor. Det är just detta som Charlotte, Marketing Communications Manager på Ericsson, jobbar med att kommunicera ut.
– Ericsson är ett stort och komplext bolag och har du inte bakgrund som ingenjör kan det till en början kännas svårt att få kläm på vad som finns bakom alla förkortningar och vad vår teknik verkligen innebär, säger Charlotte och fortsätter.
– Jag kan förstå att radiobasstationer och nät kanske inte låter intressant i mångas öron, men när man ser vad tekniken vi utvecklar kan göra för människor över hela världen är det riktigt häftigt. Jag tror att det är svårt för många av oss att tänka sig en dag utan mobilkommunikation, men det är fortfarande vardag för en stor del av jordens befolkning. I de delarna av världen kan tillgång till mobilteknik verkligen förändra liv, till exempel genom att få tillgång till utbildning via Internet eller läkarvård genom mobilen. Vår utmaning är att tydliggöra vår roll i en framtid där fler och fler saker får en mobil uppkoppling och hjälpa våra kunder möta den framtiden på bästa sätt.

På Ericsson kan du jobba med marknadsföring på olika sätt. Antingen jobbar du i någon av affärsenheterna med en produkt eller tjänst eller så arbetar du med Ericssons övergripande marknadsföring och varumärke globalt. Det sistnämnda var just det som lockade Charlotte allra mest.

När hon började på Ericsson arbetade hon först som studentkoordinator för att sedan börja arbeta mer med Ericssons varumärke mot studenter och young professionals. Efter ett par år kände hon att det var dags att söka sig vidare och att det var marknadsföring som hon brann för i hjärtat.
– Förra året började jag rota runt i mitt nätverk internt och bokade in luncher och after works med personer som hade spännande uppgifter. Det finns så många möjligheter här, men som ny är det svårt att veta vilka av dessa som passar en själv, säger hon. Jag hade stor hjälp av ett nätverk för nyanställda som heter Ericsson Connected. Där varvas föreläsningar och resor med afterworks och mingel. Ett nytta med nöje nätverk kan man säga.

Charlotte hittade en ledig position som Marketing Communications Manager som hon sökte och i januari började hon sitt nya jobb.
– Det var speciellt att byta jobb inom samma företag, jag kände igen mig i bolaget men arbetsuppgifterna var helt nya. Att byta perspektiv från att ha jobbat med Ericsson i Sverige till att arbeta för Ericsson globalt, var ett stort steg för mig. Tidigare satt mina närmaste kollegor i Linköping och Göteborg, idag sitter de i Beijing, San Jose, Delhi, Sao Paolo och Johannesburg, för att nämna några platser.

Nyligen arrangerade Charlotte och hennes kollegor ”Nest” ett nytt forum där Ericsson samlade några av världens största inspiratörer och talare för att tillsammans med Ericssons största kunder diskutera hur framtidens lärande kan förbättras med informations- och kommunikationsteknikens hjälp.  De tre dagar långa forumet genomfördes i Hong Kong och bland deltagarna fanns Bill Clinton, Facebooks medgrundare Chris Hughes och svenske Jan Eliasson
– Under nästa år vill jag jobba utomlands ett tag och Hong Kong är absolut en häftig stad som lockar mig och dessutom händer mycket i den delen av världen som jag tycker är spännande och nyttigt att följa. Om jag tänker framåt finns det säkert fem eller sex roller på Ericsson som jag skulle vilja prova på. Ju mer jag lär mig om organisationen, desto fler möjligheter öppnas. Jag förstår absolut de som stannar här i trettio eller fyrtio år utan att byta arbetsgivare.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb