Så fick Future Stars-finalisten jobb på Trafikverket

Anna Mooe var en av finalisterna i förra omgången av Future Stars. Idag är hon trainee som samhällsplanerare på Trafikverket och jobbar med frågor som kan få stora konsekvenser i framtiden.

Anna Mooe pluggade på Chalmers i Göteborg. Där läste hon miljömätteknik och miljöbedömning och tog examen förra hösten. Våren 2011 var hon en av Trafikverkets finalister i Future Stars första omgång och prisades med ett studiebesök på spår- och vägbygget BanaVäg i Väst utanför Göteborg.
– När vi var ute på studiebesöket såg jag alla de aspekter som finns i arbetet och det gav en vägvisning om vad jag själv skulle kunna göra på Trafikverket, säger Anna.

Förutom studiebesöket gav onlinetesten och casetävlingen i finalen självförtroende som var viktigt när Anna sedan skulle söka jobb. Dessutom fick hon kontakt med Mattias Hultgren som jobbar som informatör på Trafikverket. Han tipsade Anna om att ansöka till traineeprogrammet. Det gjorde hon och efter testdagar, samtal med psykolog och intervjuer kom hon in.

Anna började traineeprogrammet i början av september och under sin traineeperiod ska hon praktisera inom flera olika delar av organisationen, bland annat ska hon åka till Serbien och jobba med trafiksäkerhet under en dryg månad.
– När traineeprogrammet är slut kommer jag att jobba som samhällsplanerare i Stockholm. Jobbet innebär bland annat att man deltar i kommunens planering för att kunna integrera utvecklingen av transportsystemet och bebyggelsen på bästa sätt, säger Anna.

Vad är roligast med att traineeprogrammet?
– Det är roligt att få prova på många olika uppgifter och lära mig hur organisationen fungerar. Dessutom får jag själv vara med och utforma tjänsten. Att vara just samhällsplanerare är spännande för att jag jobbar långsiktigt och jag vet att mitt arbete i slutändan påverkar så många människor.

Har du några tips för hur man ska göra för att komma in på Trafikverkets traineeprogram?
– Om du redan när du börjar plugga vet att du vill jobba på Trafikverket kan du matcha din utbildning mot samhällsbyggnad eller fysisk planering och gärna försöka skaffa sommarjobb eller praktik här för att få kontakter och mer erfarenhet.
 
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär