Sanja Oklopcic Blomberg hjälper dig att komma över din skrivkramp på jobbet.

Foto: Peter Brinch

Skrivkramp på jobbet kan botas

 Händer det att det låser sig när du ska skriva ihop något på jobbet?  Sluta våndas. Här är knepen som befriar dig från skrivkrampen.
 
– För mig kunde det ta två timmar att få ihop ett mejl. Jag fick helt enkelt inte ur mig det jag ville säga, berättar Sanja Oklopcic Blomberg, som jobbar med säljstöd och statistik på Axis Communication i Lund.
 
Skrivkramp blir allt mer påtagligt på dagens arbetsmarknad i takt med att fler jobb innehåller skrivande i någon form; mejl som ska skickas i väg, viktiga saker som ska rapporteras, minnesanteckningar som ska sammanställas, förslag som ska formuleras. Inte blir det bättre av att tidsplaneringen lätt spricker när orden fastnar. 
– Utmaningen i mitt jobb är att skriva så att varje mottagare läser, förstår och använder informationen. Skriver jag för detaljrikt vill en del inte läsa igenom, medan andra vill ha detaljerna, säger Sanja Oklopcic Blomberg. 
 
Osäker velade hon fram och tillbaka med texten och tänkte ”Blir det bra så här? Nej, jag ändrar”. Så höll hon på. Numera använder hon sig av en förutbestämd form i sina mejl:
– Jag skriver först rubriken i ämnesraden, sedan en mening om vad jag vill säga och direkt de viktigaste 3–4 punkterna. Dessa går jag därefter in på en i taget. Ibland kan det i stället för punkterna stå ”Det här har vi diskuterat”, ”Detta har vi gjort”, och ”Konsekvenserna för dig”. Det här gör att skrivandet flyter. 
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär