Så vågar du flirta på arbetsplatsen

Kär på jobbet. Kär i en arbetskamrat? Det är i dag, på alla hjärtans dag, som du ska ta chansen och visa ditt intresse. Men gör det med finess. 

– Alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att visa vilka människor man tycker om, säger psykosyntesterapeuten och författaren Eva Sanner som bland annat skrivit ”Kärlek: En handbok”.

Mer än vart tionde förhållande inleds på jobbet, enligt en Sifoundersökning.

Det är inte så konstigt. Arbetsplatsen är det ställe där du sakteliga kan lära känna andra människor, deras egenskaper och egenheter, innan attraktion eller möjlig kärlek uppstår.

– Grejen med kärlek på jobbet låter ju underbart. Men det kan också bli ganska problematiskt. I värsta fall kan man bli anmäld för sexuella trakasserier, säger Eva Sanner.

Hon rekommenderar alla att hålla en låg profil och inte basunera ut sin kärlek på arbetsplatsen. Den flirtiga kollegan är kanske inte alls så intresserad när det kommer till kritan.

– Oavsett hur det går med den spirande förälskelsen så behövs det en viss etikett. Man måste kunna fortsätta samarbeta även om det inte blir något bröllop.

Därför bör du både för din egen och den andras skull tänka dig för. Ni ska ju båda till jobbet nästa dag. 

Finner ni varandra så kan nya problem uppstå. Få svenska företag har en policy för hur man hanterar kärleksrelationer, men på vissa arbetsplatser får man räkna med att någon blir omplacerad.

Du kan dock inte få sparken för att du blivit kär i en kollega. Lagen om anställningsskydd kräver saklig grund för att skilja någon från en anställning. Dit hör inte en kärleksrelation.

• Våga ta en risk och visa att du är intresserad. Men gör det diskret och med finess så att inte alla arbetskamrater märker det. Överlämna hellre en enkel blomma på tu man hand än 100 röda rosor inför alla.

• Tänk efter innan. Är det någon du tycker om eller bara är tänd på? Är du ute efter en relation eller ett sexuellt äventyr? Handlar det om det sistnämnda bör du avstå av respekt för den andra.

• Fokusera på personliga egenskaper och visa uppskattning på rätt sätt. Det gör att situationen inte blir pinsam om du inte får något kärleksfullt gensvar. Den visade omtanken kan leda till mer längre fram.

• Undvik att uppvakta någon som redan har en relation. Otrohet är en svår smärta och inte heller ett bra sätt att börja en relation.
Källa: Eva Sanner

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: Så gör du en grym hisspitch

Experten: Så gör du en grym hisspitch

En hisspitch kommer från tanken på att du ska hinna sälja in dig själv eller en idé på den korta tiden du står i en hiss med någon.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Fler artiklar inom Karriär