Så vågar du flirta på arbetsplatsen

Kär på jobbet. Kär i en arbetskamrat? Det är i dag, på alla hjärtans dag, som du ska ta chansen och visa ditt intresse. Men gör det med finess. 

– Alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att visa vilka människor man tycker om, säger psykosyntesterapeuten och författaren Eva Sanner som bland annat skrivit ”Kärlek: En handbok”.

Mer än vart tionde förhållande inleds på jobbet, enligt en Sifoundersökning.

Det är inte så konstigt. Arbetsplatsen är det ställe där du sakteliga kan lära känna andra människor, deras egenskaper och egenheter, innan attraktion eller möjlig kärlek uppstår.

– Grejen med kärlek på jobbet låter ju underbart. Men det kan också bli ganska problematiskt. I värsta fall kan man bli anmäld för sexuella trakasserier, säger Eva Sanner.

Hon rekommenderar alla att hålla en låg profil och inte basunera ut sin kärlek på arbetsplatsen. Den flirtiga kollegan är kanske inte alls så intresserad när det kommer till kritan.

– Oavsett hur det går med den spirande förälskelsen så behövs det en viss etikett. Man måste kunna fortsätta samarbeta även om det inte blir något bröllop.

Därför bör du både för din egen och den andras skull tänka dig för. Ni ska ju båda till jobbet nästa dag. 

Finner ni varandra så kan nya problem uppstå. Få svenska företag har en policy för hur man hanterar kärleksrelationer, men på vissa arbetsplatser får man räkna med att någon blir omplacerad.

Du kan dock inte få sparken för att du blivit kär i en kollega. Lagen om anställningsskydd kräver saklig grund för att skilja någon från en anställning. Dit hör inte en kärleksrelation.

• Våga ta en risk och visa att du är intresserad. Men gör det diskret och med finess så att inte alla arbetskamrater märker det. Överlämna hellre en enkel blomma på tu man hand än 100 röda rosor inför alla.

• Tänk efter innan. Är det någon du tycker om eller bara är tänd på? Är du ute efter en relation eller ett sexuellt äventyr? Handlar det om det sistnämnda bör du avstå av respekt för den andra.

• Fokusera på personliga egenskaper och visa uppskattning på rätt sätt. Det gör att situationen inte blir pinsam om du inte får något kärleksfullt gensvar. Den visade omtanken kan leda till mer längre fram.

• Undvik att uppvakta någon som redan har en relation. Otrohet är en svår smärta och inte heller ett bra sätt att börja en relation.
Källa: Eva Sanner

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
Hitta drömjobbet på Sveriges största jobbmässa inom vård och omsorg

Hitta drömjobbet på Sveriges största jobbmässa inom vård och omsorg

Är du på jakt efter det rätta jobbet inom vård och omsorg? Medrekmässan genvägen till din framtida karriär.

Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

Magdalena Lundéen ger sina bästa tips för hur du kommer med ett löneanspråk redan på första intervjun.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Så hanterar du störiga kolleger

Så hanterar du störiga kolleger

Han som alltid skäller, hon som alltid snackar skit, eller den som alltid blir martyr – de jobbiga människorna kan nog kännas igen på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom Karriär