Carlos Rojas och Marlena Batist har skrivit boken ”Så här kan du också starta företag”. De vill nyansera bilden av hur en  entreprenör ser ut. ”Framgångsrik och rik är två olika saker”, säger de.

Foto: Urban Brådhe

Starta och driv ett företag på nytt sätt

I medierna är bilden ofta ensidig: ”Framgångsrika” entreprenörer är de som har åstadkommit en imponerande tillväxt i form av pengar och anställda.

– Jag tror att det här blir en barriär för många att bli företagare. Själv drog jag mig länge för att starta företaget eftersom jag inte alls kände igen mig i bilden av den typ av entreprenör som dyker upp i ”Draknästet”, säger Marlena Batist.

Hon och medieentreprenören Carlos Rojas har skrivit boken ”Så här kan du också starta eget företag” för att ifrågasätta, eller kanske snarare nyansera, den stereotypa bilden av entreprenörskap.

– Framgångsrik och rik är två olika saker. Vi menar att du inte är framgångsrik om företagandet leder till att du väljer bort vad som är verkligt viktigt för dig i livet.

På bokomslaget sitter Marlena med sin laptop på en paradisstrand, en bild från fjolåret när hon under några månader jobbade på distans från några av världens vackraste stränder. 

En bild av framgång?

– För vissa är det drömmen. För egen del upptäckte jag att min dröm är att bidra och skapa mer här hemma i Sverige. Det känns mer meningsfullt för mig. Meningsfullheten är viktig.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär