Svårt att hitta rätt kompetens till växande företag

Svensk ekonomi går som tåget. Anders Borg gick ut med storslagna prognoser häromdagen då det gäller att få ner arbetslösheten. Men enligt Svenskt Näringlivs kan konjunkturen hämmas på grund av kompetensbrist.

– Mycket tyder på att rekryteringsproblemen för svenska företag har fortsatt att förvärras under 2011. Tillväxten hålls nu allt mer tillbaka av att människor i vissar regioner har fel kompetens och att Arbetsförmedlingen fungerar dåligt, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Förra årets rekordtillväxt följs upp med höga siffror även 2011 och nästa år. I år blir tillväxten knappt 4 procent och 2012 landar den på knappt 3 procent. Men trots de ganska starka siffrorna får tillväxten inte fullt genomslag på arbetslösheten.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster varnar för att många av de arbetslösa inte har rätt kompetens för de nya jobben som kommer.

I rapporten framgår att "mismatchingen" på arbetsmarknaden ökat över tid. Arbetslösheten låg på samma nivå 2005 som 2010. Under samma tid fanns det 40 procent fler kvarstående lediga platser 2010.

Fölster efterlyser ett bättre företagsklimat för att lösa matchningsproblemen på arbetsmarknaden.

- Ungdomsarbetslösheten minskar nu men förblir ändå på en hög nivå, vi har många ungdomar utan arbetserfarenhet och de har inte haft någon chans att skaffa sig den. Det traditionella svaret i det här läget är mer utbildning men nu handlar det mer om att fler behöver komma in i jobb där de får erfarenhet, säger Fölster.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb