Robin Håkansson är lärare i matte och hemkunskap på Johannesskolan i Malmö. För honom var det alltid en självklarhet att börja jobba i en kommunal skola. 

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Unga lockas till offentlig sektor

Den offentliga sektorn står inför en omvälvande omstrukturering – fram till 2025 kommer nästan hälften av alla anställda att gå i pension. Totalt rör det sig om cirka 645 000 tjänster som kommer att bli lediga.

– Vi väntar oss stora åldersavgångar inom vård- och omsorgsyrken som kräver längre högskoleutbildning, som läkare och tandläkare, säger Marwin Nilsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Men tillskottet av personal beräknas inte bli lika stort och problemet som många kommuner, landsting och statliga verk står inför är att de nyutbildade ratar den offentliga sektorn – framför allt på landsbygden.

Men även i storstäderna tros bristen på arbetskraft märkas, främst inom läraryrket.

I höstas startades den landsomfattande kampanjen För det vidare, som är ett tvåårsprojekt som Skolverket driver på uppdrag av regeringen. Hittills har man startat en webbplats med information om läraryrket samt lagt upp videor med kändisar som hyllar sina favoritlärare från skoltiden. Förhoppningen är att det ska inspirera unga att välja läraryrket.

– Det är för tidigt att säga om det gett någon verkan, nästa ansökningsdatum är 15 april. Men gensvaret har varit fantastiskt, säger Ann Charlotte Gunnarsson, informationschef på Skolverket.  

Något exakt mål på antal nyvärvade lärarstudenter finns dock inte.

– Nej, i dag ser det väldigt illa ut i antal ansökningar till lärarhögskolorna och vårt mål är att försöka vända den trenden, säger Gunnarsson.

LÄS MER: Robin, 29, valde att bli lärare

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Fler artiklar inom Nyheter