Anna Svenningsson gick från att vara handbollsspelare på elitnivå till kompetensutvecklingsansvarig på flygplanstillverkaren Airbus. 

Foto: Airbus

Idrottarna leder våra företag

När idrottskarriären är över går eliten över till näringslivet.

Dessutom tar de med vinnarskallen rakt in i sina nya företag.

Kenth Hultqvist är bandylandslagets före detta förbundskapten som gärna pratar om vikten av laget i ett företag. Han ser stor skillnad mellan sportmänniskor och vanliga människor som ledare.

– Folk som inte kommer från idrottsvärlden är inte beredda att träna lika mycket. De förstår inte fullt ut att det man tränar på blir man bra på med tiden, vilket betyder att all träning inte sker vid ett tillfälle. Det är som att tänka ”nu kör vi benmusklerna i dag så klarar de sig resten av året”. Att tro att man ska lyckas direkt utan att se det som en process är inte helt ovanligt, säger Kenth Hultqvist.

Elitidrottaren Anna Svenningsson, som tidigare spelade handboll på elitnivå i Märsta/Skånela samt i Skövde, är en av de vinnarskallar som har sadlat om. Sedan tio år tillbaka är hon kompetensutvecklingsansvarig på Customer Services på flygplanstillverkaren Airbus huvudkontor i franska Toulouse.

– Lagelitidrottare har stor erfarenhet av att samarbeta för att uppnå gemensamma mål. Vi kan ge och ta feedback och vill alltid få ut det bästa av varandra. Vi är vana vid att vi är starkast som lag och inte som individer, säger Anna Svenningsson. 

Elitidrottare måste också vara bra organiserade för att få ihop träningar, matcher, privatliv och jobb eller utbildning. 

– Som ledare har jag förmågan att motivera, handla för lagets bästa och sätta upp tydliga och realistiska mål. Det är egenskaper som jag har med mig från idrottsvärlden, säger Anna Svenningsson.

Före detta skidskytten Magdalena Forsberg är en annan som har tagit klivet från prispallen till rollen som idrottsansvarig för Hello Sweden, ett företag som knyter ihop idrottare med näringslivet. Hon har med sig många lärdomar från åren som nummer ett. Till tidningen Chef har Magdalena Forsberg sagt:

– Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att förbereda sig för att vinna. När jag tränade låg jag hela tiden på gränsen belastningsmässigt, så då var målet viktigt, men även rutiner som stödde målet. För mig var målbilden enkel; jag såg mig själv på prispallen.

Som nybliven chef har Magdalena Forsberg med sig vikten av ordentlig feedback till medarbetarna.

– Det värsta som finns är ju att själv behöva fråga vad någon tycker om ens insats och då få höra ”ja, det är okej”. Ge beröm när någon förtjänar det och konstruktiv feedback annars. För mig var berömmet viktigast under långa träningsperioder. Då behövde jag det för att orka. När jag gjort en bra tävling behövde jag det inte. Då räckte det med att titta i resultatlistan.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär