De så kallade danskbussarna, fullastade med shoppingsugna danskar, anländer till Malmö.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Shopping från grannländer ger Sverige 11 000 jobb

Våra nordiska grannar som kommer till Sverige över dagen spenderade mer än 15 miljarder kronor i landet förra året.

Gränshandeln skapar drygt 11 000 arbetstillfällen – bara i detaljhandeln. Trots att svenska kronan stärkts mot de nordiska valutorna är konsumtionen stor.
– Det är klart att grannländerna har mindre incitament att komma hit men prisskillnaderna är fortfarande så stora att det lönar sig, säger Ulf Rämme, analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Det är första gången som HUI mäter hur stor gränshandeln är. Norrmännen spenderar klart mest. Och de norska kronorna läggs framför allt i Västra Götaland och Värmland. 
– Strömstad hade varit en vit fläck på kartan utan normännen, säger Ingemar Nordström, ordförande i Strömstad köpmannaförening.

Enligt Ulf Rämme köper norrmännen främst alkohol, kött, godis och läsk i Sverige. Efter norrmännen är det danskarna som gränshandlar mest i landet, nästan uteslutande i Skåne.

I Malmö dämpades effekterna av finanskrisen mycket tack vare danskarna men under 2010 upplevde många en nergång. Nu läggs reklampengar på att locka gränshandelturister på stora helgdagar.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Avgångsvederlag för kommun – 39 miljoner

Avgångsvederlag för kommun – 39 miljoner

Så generösa avtal har fackpamparna Så blir du mer bizniz och gör succé på jobbet Kostnaden för avgångsvederlag i Malmö har fördubblats på två år.

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Längtar du efter semester? Då har vi ett glädjebesked – 2017 bjuder på fler lediga dagar än 2016.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Nyheter