De så kallade danskbussarna, fullastade med shoppingsugna danskar, anländer till Malmö.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Shopping från grannländer ger Sverige 11 000 jobb

Våra nordiska grannar som kommer till Sverige över dagen spenderade mer än 15 miljarder kronor i landet förra året.

Gränshandeln skapar drygt 11 000 arbetstillfällen – bara i detaljhandeln. Trots att svenska kronan stärkts mot de nordiska valutorna är konsumtionen stor.
– Det är klart att grannländerna har mindre incitament att komma hit men prisskillnaderna är fortfarande så stora att det lönar sig, säger Ulf Rämme, analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Det är första gången som HUI mäter hur stor gränshandeln är. Norrmännen spenderar klart mest. Och de norska kronorna läggs framför allt i Västra Götaland och Värmland. 
– Strömstad hade varit en vit fläck på kartan utan normännen, säger Ingemar Nordström, ordförande i Strömstad köpmannaförening.

Enligt Ulf Rämme köper norrmännen främst alkohol, kött, godis och läsk i Sverige. Efter norrmännen är det danskarna som gränshandlar mest i landet, nästan uteslutande i Skåne.

I Malmö dämpades effekterna av finanskrisen mycket tack vare danskarna men under 2010 upplevde många en nergång. Nu läggs reklampengar på att locka gränshandelturister på stora helgdagar.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter