Därför är det sämre med kvinnliga chefer – för kvinnor

Att en kvinnlig chef är bättre på att se och stötta sina systrar längre ner i organisationen är en missuppfattning. I själva verket är det tvärtom, enligt en ny undersökning.

Kvinnor som har kvinnliga chefer mår sämre på jobbet än de med chefer av motsatt kön. En studie som publicerats i tidskriften Social Science Research, visar att kvinnliga chefer är mer stöttande mot männen de chefar över än mot sina kvinnliga underordnade.

Resultaten ses enligt brittiska tabloiden Daily Mail som en bekräftelse av den sedan länge kända drottningbiteorin.Psykologer vid universitetet i Cincinnati har kunnat visa att i stället för att vara mer stöttande mot sina medsystrar bidrog kvinnliga chefer snarare till att hindra deras karriär. Kvinnor som hade en kvinnlig chef upplevde mer stress, fick sämre löneutveckling och mindre coachning än sina manliga kolleger. De fick även mindre stöd än de kvinnor som hade en manliga chef.

Enligt en tysk studie från 2008 visade att kvinnor med en kvinnlig chef oftare led av depressioner, sömnsvårigheter, huvudvärk och hjärtklappning än om chefen var en man.

Professor Cary Cooper, arbetsmiljöpsykolog vid Lancaster University, menar att kvinnor som väl tagit sig till toppen är rädda att bli beskyllda för att favorisera kvinnor. Resultaten kan därför tyda på att de ger mer råd till männen som en överkompensation.

– Det är ett klassiskt drottningbisyndrom. Kvinnor med makt tenderar att bli mer lika män, om inte hårdare, säger han till Daily Mail.

Tidigare studier har också belagt att kvinnliga chefer är mer stöttande, bättre på att delegera och på att främja de underordnades karriärer.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär