Det är inte bara de närmaste som läser vad du skriver på Facebook, även personalchefer gör det.

Foto: Scanpix

Var tredje chef kollar in dig på Facebook

Hör du till kategorin kontroversiella bloggare som även säger rakt ut vad du tycker på Facebook? Risken är i så fall stor att en personalchef lägger till åsikterna i din jobbansökan.

I en färsk rapport svarade var tredje rekryteringsansvarig på 1 000 företag att de rutinmässigt googlar sökande. Var femte personalchef kontrollerade även information på personliga bloggar.
– Nyligen skärptes lag-stiftningen för kreditupplysning och därför väljer nu företagen att söka på Google och Facebook i allt större utsträckning, säger Patrik Attermark, vd för Infotorg.

Andelen företag som väljer att kontrollera sina arbetssökande via Facebook och bloggar ökar kraftigt enligt en ny rapport från näringslivsorganisationen Stockholms handelskammare och upplysningsföretaget Infotorg.

Av knappt 1 000 tillfrågade rekryteringsansvariga vid företag i Stockholms och Uppsala län, svarade 32 procent att de numera kontrollerar alla arbetssökande på Facebook samt även utför en Googlesökning på jobbkandidaten.

På bara ett år har andelen rekryterare som söker personliga detaljer i bloggar ökat från 10 till 20 procent, enligt rapporten. Nästan var sjunde tillfrågad ansåg också att en aktiv blogg hos en sökande generellt sett kan utgöra ett stort minus i bedömningsprocessen.
– Bloggare och Facebookanvändare tror att det bara är de närmaste som läser vad de skriver. Här får man börja tänka om, säger Patrik Atterfall.
 

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Annons
SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Har du vad som krävs för att jobba på SOS Alarm? Hör Johan berätta om sitt arbete som SOS-operatör

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

Nina Jansdotter, som skrivit boken ”Nå ut med Facebook”, ger sina bästa tips för hur du nätverkar, utvecklas och marknadsför dig själv genom Facebook.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Så kan du hitta din praktikplats via nätet

Så kan du hitta din praktikplats via nätet

Att hitta praktikplats kan vara svårt, men då kan nätet vara till hjälp. Nystartade Praktiksajten.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Fler artiklar inom Sociala medier