Skulle du offra semestern i sommar för 30 000?
– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Jag är rätt flexibel med säsongerna och någon liten ledighet brukar man alltid kunna hitta, säger tågvärden Fredrik Andersson, 30.
– Ja, någon behöver ju jobba. Pengarna är en bonus men
de styr inte beslutet, säger butiksbiträdet Julia Engmalm, 26.

Foto: Lena Garnold

Erbjuds 30 000 kr – för sin semester

Det råder akut brist på sjuksköterskor. Flera lands-ting och regioner erbjuder därför fast anställd vårdpersonal pengar för att inte ta ut semester i sommar – utan jobba som vanligt.

Längst går region Halland, som erbjuder 30 000 kronor till den som väljer att jobba hela sommaren.
– Bekymret är att det inte finns tillräckligt många sjuksköterskor. Men att det kommer som en katastrof inför sommaren är obegripligt, säger Camilla Henningsson, vice ordförande Vårdförbundet Halland.

Enligt Lisbeth Kahlmeter, personalchef för Hallands sjukhus, behöver ett tiotal personer per sjukhus tacka ja till erbjudandet, och en handfull har redan gjort det.
– Vi har ansträngt oss väldigt mycket för att få in vikarier, men det går inte. Detta är inte något som vi som vi i ledningen tycker är det bästa heller. Men när man inte har någon personal försöker vi göra det bästa av det, säger hon.

Camilla Henningsson är kritisk dels till att sommarrekryteringen har börjat för sent, dels till att de villkor som sommarvikarierna erbjuds är för dåliga.
– Anställ fler med längre anställningar, och bättre arbetsvillkor, då levererar vi ett svar på problemet. Jag hoppas att arbetsgivaren inser det.

Trots att de stora sjukhusen har varit ute i god tid med att söka sommarvikarier är det brist på framför allt sjuksköterskor, enligt tidningen Vårdfokus. Karolinska har täckt upp behovet till hälften, men arbetsgivaren vill inte införa några sommaravtal. Södersjukhuset har redan ett högt tryck på sig, men några sommaravtal är inte aktuellt där heller – däremot högre löner för sommar­vikarierna.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön