Utmaningen som kan ge  drömjobbet

Utmaningen som kan ge drömjobbet

Gustav Borgefalk, 28, har uppfunnit en ny modell för rekrytering av unga. Genom Utmaningsverket.se får du som är mellan 18 och 30 år jobb via utmaningar i stället för att svara på platsannonser.

– Många små och medelstora organisationer behöver entreprenöriellt lagda personer som har kreativitet, talang och drivkraft. Ofta är dessa organisationer mer intresserade av vad en person faktiskt kan uträtta än vilka formella meriter och kvalifikationer de har, säger Gustav Borgefalk som kom på idén till Utmaningsverket.se i Kalifornien, där han pluggade på Singularity University.

– Där diskuterade vi mycket hur man kan använda tävlingar för att skapa förändringar i samhället, säger Gustav Borgefalk.

På sajten kan unga arbetssökande som kanske saknar en lång lista på formella meriter visa prov på sin briljans i stället för
att försöka förklara sina styrkor i en vanlig ansökan.

– De företag som lägger ut utmaningar förbinder sig också att ge feedback till alla som löser en utmaning. På så vis får alla referenser på sina insatser, vilket de kan använda framöver i sitt jobbsökande.

En arbetsgivare som nappat på den här nya typen av rekryteringsmodell är det unga app-företaget Freebee, som står bakom en app med samma namn som ger mobilanvändare möjligheten att prova saker gratis i utbyte mot att svara på några konsumentfrågor.

– Vi söker efter en account manager. Vi vill ha in någon som övertygar oss om att den har rätt sorts kvaliteter. Sådant är svårt att få fram i ett personligt brev eller ett cv, säger Michael Karlström, produktansvarig.

I stället hoppas man att en utmaning ska vaska fram rätt person. Utmaningen handlar om att göra en säljpitch i en hiss, inspelad på video. 

– Vi vill se hur kreativt man tar sig an vår säljutmaning. Vi vill ha en person som lyckas övertyga oss.

De bästa får komma på intervju.

Sajten är precis lanserad, och de första tjänsterna väntas tillsättas om några veckor.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär