De gör din sjukjournal lättläst
Foto: Klara Leo

De gör din sjukjournal lättläst

I framtiden ska alla kunna läsa sin egen sjukjournal på nätet. Men förkortningar och fackord gör dem svåra att förstå. Tre forskare vid Stockholms universitet kan snart ha lösningen: Ett verktyg som automatiskt översätter journalerna till vanlig svenska.

Visionen att alla ska kunna läsa sin patientjournal på nätet har funnits ett tag, men det språkliga perspektivet saknades tyckte forskaren Maria Kvist, som driver projektet med språkteknologen Sumithra Velupillai och datalogen Martin Hassel.

– Min första tanke när jag hörde talas om det var att ingen kommer att förstå. Det blir ju inte lättillgängligt bara för att det läggs ut på nätet. 

När personalhandläggaren Irma Roovete hade problem med att förstå sin patientjournal fick Maria Kvist vatten på sin kvarn.

– Hon undrade om vi inte kunde göra ett verktyg för att översätta allt fackspråk och mumbojumbo till begriplig svenska. Det var som en spark i baken.

Strax därefter hade forskargruppen lyckats kamma hem en och en halv miljon i projektpengar från Vårdalsstiftelsen. Det första trion ska titta på är röntgensvar – som är mest efterfrågade av patienter. I samråd med röntgenläkare på Karolinska samt experter från Centrum för lättläst ska de sedan ta ställning till hur man bäst går till väga för att göra översättningen så korrekt och lättbegriplig som möjligt. 

– Röntgensvar är ett bra pilotprojekt eftersom de är faktatunga.

Maria Kvist betonar att det dröjer innan systemet kan realiseras.

– Det finns många säkerhetsaspekter och juridiska frågor att ta ställning till innan det kan bli verklighet, säger hon.

Snart kan alla läsa sina journaler

• Reform. När patientdatalagen introducerades 2008 var ett av syftena att möjliggöra för patienter att kunna läsa sin journal på internet. 

• Undersökning. E-hälso-företaget Inera, som ägs av alla landsting och regioner, har under 2011 undersökt de medicinska, juridiska och tekniska förutsättningarna för reformen.

• Här kan du läsa journalen. Redan nu finns möjligheten att läsa sin journal på nätet på vissa håll, till
exempel Östergötland och Uppsala.

ENKÄT: Här kan du vara med och påverka hur framtidens patientportal ska se ut

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Fotografen Björn Persson reser över hela världen för att fotografera vilda djur och är aktuell med boken ”The real owners of the planet”.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Fler artiklar inom Karriär