Karriärcoachen Nina Jansdotter från Lund är övertygad om att ännu fler  kommer att dubbelarbeta i framtiden. 

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna. 

– Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriärcoach från Lund. 

Tiotusentals skåningar har mer än ett jobb att gå till under arbetsveckan. Nina Jansdotter möter många som valt att gå ner från heltid för att kunna göra något nytt, men också personer som måste ta flera jobb för att få ihop det ekonomiskt. 

– Det är ett växande fenomen som beror på att de fasta heltidsjobben har minskat, samtidigt som visstids- och tidsbegränsade anställningar ökat på arbetsmarknaden. Folk pusslar ihop olika anställningar allt mer, säger Nina Jansdotter.

Att ha två jobb samtidigt kan bidra till stress enligt forskare, men det beror på vilka jobb som kombineras, hur mycket man jobbar och om man kan kontrollera sin arbetssituation. Variationen från två jobb kan också betyda förbättrad hälsa. 

– Grundläggande arbetsmiljöforskning visar att människor har ett behov av variation i sitt arbete. Det minskar både förslitningsskador och ökar den personliga utvecklingen, säger Calle Rosengren, lektor i arbetsvetenskap vid Malmö högskola.

Ett bredare personligt nätverk, som lättare ger nya jobb i framtiden, är en annan effekt av två jobb. Men det krockar med de gamla idealen. 

– Att vara en hoppjerka var inget positivt förr i tiden, i stället skulle man ha en fast punkt. Nu måste vi vänja oss vid det nya och gilla läget eftersom många faktiskt inte kan välja ett fast och tryggt jobb, säger Nina Jansdotter.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär