Flerbarnsföräldrar väljs bort av arbetsgivare

Undantaget från regeln? Flerbarnsföräldrarna Angelina Jolie och Brad Pitt tycks inte ha några problem med arbetslöshet. De kan dessutom ta med sina barn till jobbet.

Flerbarnsföräldrar väljs bort av arbetsgivare

Att invandrare och överviktiga har det svårare på arbetsmarknaden är redan känt. Men nu är det också bevisat att det blir betänkligt svårare med andra barnet.

Är telefonen molande tyst trots att du sökt flera jobb som du tycker att du borde få?  Det kan bero på att du är över 55 år, icke-europeiskt ursprung, är muslim eller jude, har mer än ett barn, är överviktig eller har varit mycket sjukfrånvarande. Det är forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering som kartlagt vilka kriterier som ökar risken att bli bortvald på arbetsmarknaden. 

Forskarna har, lite förenklat, jämfört två likadana personer där den ena har en av de egenskaper som diskrimineras och den andra inte. Resultatet, baseras på svaren från 426 rekryterare, visar bland annat att risken att bli bortvald ökar betänkligt efter andra barnet. Att vara flerbarnsförälder ger 25 procentenheter lägre chans att erbjudas arbete. Chanserna minskar lika mycket som om arbetsgivaren upptäcker att du har utomeuropeisk bakgrund, enligt studien. 

– Det är kanske lite förvånande. Man kan tänka sig att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara borta mycket för vård av sjukt barn, säger nationalekonomer Per Johansson vid Uppsala universitet, som är en av studiens tre författare.

Däremot hittade forskarna ingen skillnad mellan kvinnor och män som var flerbarnsföräldrar.

– Men när vi delade upp resultatet i grupper blev det ganska få 

För kraftig övervikt blir effekten ännu större. Den som lyckas banta ner sig till normalvikt ökar sina chanser att få jobb med 80 procentenheter. Att vara äldre än 55 år ger en cirka 64 procentenheters lägre sannolikhet att bli kallad till anställningsintervju, jämfört med om den sökande är under 30 år.

Däremot såg inte rapportförfattarna att kvinnliga sökanden väljs bort till förmån för manliga. Det fanns inte heller någon skillnad mellan privata och offentliga arbetsgivare. 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär