Stephen R Covey har blivit världsberömd för sina "tidsverktyg".

Lär dig göra allt i rätt ordning – spar tid

Uppd. 2010-05-18 10:41
 
 

Det här är förmodligen världens mest kända time-managementsystem. Genialt enkelt i teorin. Metro har träffat mannen bakom idén.

Sverigeaktuelle Stephen R Covey har sålt mer än 15 miljoner exemplar av sin bok ”The 7 habits of highly effective people” sedan boken publicerades 1989.

Tidsverktyget i boken fick ett enormt genomslag, och med åren har det börjat leva sitt eget liv. Ibland kallas modellen ”First things first”, ibland för ABCD-metoden.

Metoden går ut på att dela upp sina aktiviteter och uppgifter efter hur viktiga och brådskande de är. Syftet är att klargöra i vilken ordning saker och ting bör göras.
– Undersökningar visar att 50–60 procent av medarbeteres arbetstid går åt till sådant som är brådskande men som, när man tittar närmare på det, inte är det som är verkligt viktigt, säger Stephen R Covey, som den 17 juni föreläser på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Som managementkonsult har han sett hur människor kan uträtta stordåd i sina karriärer genom att ägna mer tid åt att vara förutseende och ta itu med saker som gör stor skillnad än att vara sysselsatt med att ”släcka bränder” och annat som påkallar uppmärksamhet för stunden.

Men hur genomför man denna förflyttning medan allt det där brådskande skriker om uppmärksamhet?

ABCD-metoden

A. Viktigt och brådskande Brandkårsutryckningar, deadline-drivna projekt, dagliga åtaganden, saker som blivit liggande, sådant som du måste reagera på  

C. Oviktigt men brådskande Avbrott, många telefonsamtal, vissa möten, rapporter, en del reparationer och städning

B. Viktigt men inte brådskande Utveckla nya möjligheter, planering, förenkla processer, säljsamtal, förbättra, fördjupa och reda ut relationer, skaffa bättre strukturer, kapacitetsutveckling, återhämtning

D. Oviktigt och ej brådskande
Meningslösa diskussioner om allt och ingenting, slösurfande, vissa mejl, tidningar som inte rör medvetet vald omvärldsbevakning.

 

Så gör du rätt prioritering

1. Skapa klarhet först
"Bli medveten om vad som är viktigt. Den känslan måste landa fullt ut i dig själv så att du känner dig trygg med den. Då kan du fokusera på det, och mindre på sådant som är brådskande men inte lika viktigt".

2. Få chefen med dig
"Chefens uppgift är att tjäna medarbetarna och skapa förutsättningarna så att fokus kan ske på det verkligt viktiga. Om inte chefen  vill stödja dig i att fokusera på  det kommer ingen bestående förändring att ske."

3. Ha tålamod
"Det tar cirka tre veckor att ändra en vana. Det bästa sättet att lyckas är att varje dag vara bestämt övertygad om att den nya vanan kommer att ge resultat. Du kommer att bli förbluffad över den effektivitet som uppnås."

 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär