RZA från Wu-Tang Clan åtnjuter respekt. På jobbet råder andra regler än i hip hop-världen.
Foto: Foto: Getty

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Uppd. 2010-05-12 13:34
 
 
Mer på metrojobb.se
 
Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären. Här får du fyra tips på hur du vinner respekt på din arbetsplats.

Värderar inte omgivningen på din arbetsplats dina handlingar och åsikter speciellt högt? Då är det dags att du ökar på ditt sociala kapital genom att jobba med dig själv.

Vinner du respekt på arbetsplatsen förbättras också dina odds att ta dig uppåt på karriärstegen.
– Respekt från omgivningen handlar i grunden om den egna självrespekten och att man kan stå för den man är.  Ens värderingar och handlingar blir då också äkta i andras ögon. Karriärmässigt har en välrespekterad person också större chans att avancera inom sitt arbete, säger Ylva Ekdahl, karriärcoach på Yeh yeh coach.

Men respekt är inget som kan krävas av sin omgivning utan är något som måste förtjänas.
Och genom att vara principfast och konsekvent går det att påverka hur andra ser på dig.
– En av prioriteringarna man bör göra är att vara rak i sin kommunikation.

Man ska komma ihåg att kollegerna inte alltid ser vad man gör. Tar du exempelvis långa luncher – berätta att du träffar kunder. Kommer du sent på morgonen – så berätta att du haft kvällsmöte till 21 kvällen innan.

Kom ihåg att respekt inte är en envägskommunikation. Vill man ha respekt måste man också bemöta andra med respekt. Se därför till att verkligen se alla du möter på din arbetsplats.
– Bemöter du inte exempelvis städarna eller receptionisten med respekt kommer du inte heller att bli respekterad av dem. Att inte vara respekterad av alla påverkar också den totala bilden av dig som person, säger Ylva Ekdahl.

Karriärcoachens tips

1. Gör ditt jobb! Gör klart för dig själv vad som förväntas av dig – och gör det! Bästa sättet att förlora respekten är att inte göra det man ska. Tänk på att kollegerna inte ser allt du gör. Om du tar långa luncher så berätta också att du träffar kunder då.  

2. Undvik skitsnack. Prata inte skit om någon på arbetsplatsen. Stå däremot för din åsikt. Skillnaden mellan att prata skit och att stå för sin åsikt är att prata till den som det handlar om – inte bakom ryggen. Bästa sättet att bli respekterad är att själv visa respekt för andra.

3. Hjälp andra. Snåla inte med din kompetens utan hjälp dina kolleger. Hjälpsamma och givmilda personer vinner ofta uppskattning bland andra. Är du hjälpsam ökar också chanserna att kollegerna ställer upp extra för dig när du behöver det vid något tillfälle i framtiden.

4. Bli expert. Läs in dig extra på något specifikt område som din arbetsplats jobbar med målbilden att bli expert på just det området. Att vara specialist på ett område ger ett fördelaktigt övertag. Se därför till att du alltid kan lite mer än de flesta och var inte rädd för att dela med dig.

 
Mary Örnborg

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär