Ellen Fridner blev uppringd av ett företag som ville att hon skulle headhunta för dem.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Headhunterns tips: Så låter du jobbet hitta dig

Publ. 2010-05-11 16:22
 
 

Är du sugen på att gå vidare i karriären? Headhuntern Christel Eriksson ger sina bästa tips på hur du blir en kandidat för jobbet.

Det är sällan som de absolut bästa jobben annonseras ut. I stället anlitas en headhunter som får i uppgift att gå på jakt efter rätt kandidater. Vill du vara en av de handplockade heta kandidaterna gäller det att redan i förväg ha bäddat för det.
– Oftast är det så att de bästa kandidaterna redan sitter på en bra tjänst och kanske inte har bråttom att söka en ny tjänst. Men om en headhunter ringer upp så väcks ofta ett intresse eller en nyfikenhet för att byta jobb, säger Christel Eriksson på rekryteringsföretaget Hudson.

Vanligast är att en headhunter letar efter kandidater för befattning på högre chefsnivå.
– Den typen av kompetens finns oftast inte att hitta i databaser och därför ger vi oss ut och letar
på rekommendation. En ?annan vanlig orsak till att företag anlitar en headhunter är för att företagen gör eller ska göra en organisationsförändring och behöver därför ny sorts kompetens. I den situationen vill företagen ofta vara konfidentiella och inte gå ut öppet med vad de söker.

Men att bli headhuntad är inte bara reserverat för chefer. På senare tid har jakten via rekommendation på kandidater breddats. I dag kan nyutexaminerade studenter såväl som personer med specialkompetens också vara heta föremål för en headhunter.
– Det blir allt vanligare att vi får in förfrågningar om att leta efter personer med specialkompetenser både i Sverige och utomlands. Nyutexaminerade som har dubbla examina eller höga betyg kan vara attraktiva för trainee-tjänster på företagen.

Mary Örnborg

Bli en het kandidat

1. Var duktig!

Gör ett bra jobb. Är du bra på ditt jobb sticker du automatiskt ut på ett positivt sätt. Se därför ­alltid till att ha dokumenterat goda resultat i ditt nuvarande jobb. Det är jätteviktigt att ditt cv är ärligt och relevant och inte minst förankrat i verkligheten.


2. Skaffa en mentor

Är man ung och inte har så mycket erfarenhet ännu kan en mentor vara en bra hjälp. ­Mentorn kan bidra med kunskaper och goda råd. Mentorn kan också använda sitt nätverk för att leta efter nya uppdrag till dig.


3. Hör av dig

Skapa en relation till headhunters. Ta gärna kontakt med dina lokala headhuntingföretag. Ring gärna och presentera dig för att skapa en relation och se till att registrera dig i rekryterings-­företagens databaser.

4. Använd nätverk

Var aktiv på affärsnätverk som Linkedin. Där kan man skapa en relation med headhunters men också andra personer som kan vara av nytta. Försök också hitta lokala affärsnätverk för olika ­yrkeskategorier. Marknadsför dig också i ditt egna personliga nätverk.

Headhuntades till headhunterjobb

Ellen Fridner jobbade för en stor bank i Göteborg när företaget Human ­Search ringde henne. De ville att Ellen skulle bli en headhunter för dem.
– Jag märkte att de ­visste vad jag jobbat som, viken utbildning jag hade och vilken roll i organisationen jag hade. Men de hade väldigt lite förutfattade uppfattningar om vad jag ville göra, säger Ellen Fridner.

Eftersom Human Search är mycket diskreta i sitt ­arbete vet Ellen än i dag ­inte allt de tagit reda på om henne innan de ringde men hon har lärt sig hur processen fungerar och hur de ”lyfter på varje sten” för att hitta rätt ­kandidater. Ett jobb hon trivs med.
– Det är alltid de som är svårast att hitta som vi ska hitta och rekrytera.

 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb