Foto: Foto: Scanpix / Montage

Väljare med jobb flyr oppositionen

Publ. 2010-05-07 09:58
 
 

De rödgröna tappar försprånget i en ny mätning. De med jobb väljer Alliansen  Sahlin: "Strunt samma, det kommer mätningar hela tiden".

De rödgröna la fram sin budget. Då tappade de stödet bland svenska folket, enligt ny undersökning av Demoskop.

I den senaste väljarundersökning har de rödgröna tappat sitt försprång och Alliansen har till och med gått om. Alliansen ligger nu på 49,2 procent och de rödgröna på 47,4 procent.
– Resultatet ska ses som att det nu väger helt jämnt mellan blocken. Men det syns en tydlig skillnad till Alliansens fördel efter att oppositionen presenterat sin skuggbudget, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Anledningen– förvärvsarbetarna, de med jobb eller eget företag, byter parti. Samtidigt som de rödgröna går framåt bland pensionärer, studerande och arbetslösa så tappar de väljare ute i arbetslivet.

I intervjuer med väljare före och efter budgetpresentationen har Demoskop kunnat se att många bytt inställning till oppositionen. Främst Miljöpartiet verkar ha tappat stöd. 2,5 procentenheter har de backat.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är nöjd.
– Den stora skillnaden är att alternativen blivit tydligare nu. Vår jobbpolitik står mot deras jobbpolitik, säger han, säger han.

Oppositionen är inte märkbart oroliga.
– Jag tror på opinionsmätningar när jag ser flera som visar samma sak. I Demoskops förra mätning låg vi mycket högre än vad vi gjorde i andra undersökningar. Så jag tror inte att man kan dra några slutsatser ännu, säger Maria Wetterstrand (MP).
– Strunt samma, det kommer mätningar hela tiden. Jag har hela tiden sagt: ”Valet kommer att bli jämnt”, säger Mona Sahlin (S).

Experterna: Rena snurren nu på siffror

Demoskops undersökning är statistiskt säkerställd men det rör sig bara om en mätning som delvis gjorts efter skuggbudgeten presenterats. Experterna vill inte dra för stora växlar.
– Är det sant så är det ganska sensationella siffror, men vi måste få se fler mätningar. Det är rena snurren nu på siffror, säger Peter Esaiasson, statsvetare på Göteborg universitet.

På Sifo släppte de sin senaste undersökning i mitten av april då ledde de rödgröna.
– Enstaka mätningar ska man vara försiktig med, säger Toivo Sjörén, ansvarig för opinionsundersökningar på TNS Sifo.

På Demoskop känner de sig ändå säkra.
– Jag är övertygad om att rörelsen kommer bekräftas av fler mätningar, säger vd Anders Lindholm.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Fler artiklar inom Nyheter