Nationaldagsfirande i Oslo.
Foto: Foto: Scanpix

Sommarjobb i Norge årets trend för unga

Publ. 2010-05-06 17:27
 
 

När det är svårt att få tag på sommarjobb i Sverige, vänder många unga blickarna mot grannlandet i väst.

Katarina Hagerud, rådgivare på arbetsförmedlingen Grensetjänsten utanför Arvika, säger att det är en trend att unga svenskar åker till Norge.
– De tänker att det finns jobb där. Men det var även många som blev uppsagda i Norge i samband med finanskrisen och återvände till Sverige under 2009. Nu börjar det bli ljusare igen. Vi har märkt en ökning av unga som är intresserade av att jobba i Norge under våren, säger hon.

I år erbjuder det svenska rekryteringsföretaget Student Consulting 500 jobb i grannlandet. Enligt John Andersson, företagets chef i Norge, väljer många unga svenskar att söka sig till Norge, då landet erbjuder fler jobbtillfällen och ligger bättre till lönemässigt. För nyexaminerade studenter är det en chans att få arbetslivserfarenhet inom sin utbildning.
– Vi har märkt en ökning av unga svenskar som söker sig hit under 2009—2010. Särskilt akademiker, många är ekonomer och ingenjörer, säger John Andersson, till TT.

John Andersson kom själv till Norge för sex år sedan som nybakad ekonom. Han tycker att den klassiska bilden i medierna av en sjuksköterska och en byggare som åker till Norge för att tjäna pengar inte stämmer. De vanligaste jobben som erbjuds är kundservice, butik och lager.

– Svenskar är populära som arbetskraft och är kända för att ha en god arbetsmoral och jobba hårt, säger han.

Bemanningsbyrån Academic Work AB har också märkt en kraftig ökning av ansökningar från Sverige. Med många sökande har det blivit hårdare konkurrens om varje jobb. Särskilt högt tryck var det inför sommaren 2009.
– Det är många som vill samla ihop pengar inför sina studier eller som precis har avslutat dem.

Under förra året fick vi totalt in cirka 2 000 ansökningar på de 160 jobb vi kunde erbjuda, säger Caroline Andersson, företagets kontorschef i Oslo.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Så får du fast – gläns  på ditt sommarjobb

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb