Linda Carlsson fick jobb genom ett möte i glasskön på stranden. Hon tog chansen när den dök upp, något hon inte ångrar i dag.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Så fixar du jobb på beachen i sommar

Publ. 2010-05-05 11:14
 
 
Många tror att jobbsökande måste vara ett tråkigt slit framför datorn med oräkneliga telefonsamtal som aldrig leder någonstans. Helt fel.

Fråga Linda Carlsson i Gävle.
– Det var första dagen på semestern förra året, en sådan där dag man bara njuter av att vara ledig. Jag var på stan med ett par kompisar och vi kände oss bara tvungna att köpa en glass, börjar hon förklara.

I glasskön råkade hon se en tjej från sin gamla skola. Hon sa hej, hälsade även på hennes manliga kollega, och lade märke ­logotypen på hans t-tröja, 0770-Profilnr:
– Jag hade hört talas om tjänsten och tror att jag frågade vad de gjorde, jag minns inte riktigt.

Däremot minns hon kristallklart att vd:n hörde av sig ett par dagar senare:
– Han berättade att de behövde folk. Samtalet över telefon blev nästan som en jobbintervju. Sedan fick jag komma på möte.

Det hela slutade med att hon erbjöds jobb som ­projektledare i det relativt nystartade företaget och valde att säga upp sig från sitt tidigare jobb som ­rekryterare.

Lindas historia är inget undantag, menar nätverksexperten Katarina Widoff, författare till boken "Bli en skicklig nätverkare":
– Slumpmässiga möten med människor i vardagen kan ofta ge resultat i karriären. Det kan leda till oväntade möjligheter. I glasskön eller på uteserveringen har man chansen att bli ihågkommen som en sympatisk och bra person. Vill man ha fler möjligheter i karriären gäller det att öppna sig och lära känna fler människor.

Värme och sol är perfekta förutsättningar för den här typen av nätverkande.
– Folk är mer avslappnade än på vintern, mer välkomnande och accepterande, säger Katarina Widoff.

Dra nytta av sommaren

Nätverksexperten Katarina Widoff vet hur du får glädje av sommarens ­kontakter.

2. Våga vara öppen

Öppenhet och nyfikenhet i mötet med nya människor på uteserveringen, i glasskön eller på stranden stärker din ”likeability-faktor”. Var inte rädd för att visa att du är en person som kan ha kul och få andra att trivas.
Från karriärsynpunkt ger det dig en godkändstämpel.

2 Undvik att prata jobb

Prata om vad som helst, på ett avslappnat sätt, så kommer ni troligtvis in på saker som ni båda är intresserade av. Vänta med att prata om ditt jobb innan du uttryck­-ligen får frågan ”Vad ­jobbar du med?”.

3. Föreslå fortsättning.

Om du känner att ni får en bra kontakt, plantera idén att ses igen vid senare tillfälle. Säg exempelvis: ”Det där du berättade om xx, det skulle jag verkligen vilja veta mer om. Kan vi inte ta en lunch efter semestern och prata lite mer om det?”

4. Ta vara på kontakten. Efter ledigheten, när brännan börjar blekna, är det lätt att tappa värdefulla kontakter du har knutit under ledigheten. Gör inte det, utan ta kontakt på Facebook eller i telefon och föreslå att ni ses igen och återknyt till semesterkänslan och er gemensamma upplevelse. Nya karriärvägar öppnar sig ofta ur bra relationer. Var intresserad av den andra personen i första hand, så kommer du ­säkert att få tillfälle att berätta mer om dina ­karriärvisioner och varför du är ett kap på jobbmarknaden.

 
Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb