Spotify, Runkeeper och Sleepcycle är tre populära appar.

Så blir du miljonär på Iphone-appar

Publ. 2010-05-18 16:51
 
 

Du behöver inte vara programmerare för att skapa en egen app. I dag kan en apputvecklare snabbt förverkliga sina idéer. Här får du alla tips du behöver.

40 000 – så många nya applikationer lanseras varje månad. Intresset för applikationer – småprogram till våra mobiltelefoner – har vuxit stort under den senast tiden.

Applikationer till Iphone och Android har på kort tid skapat en helt ny marknad med fantastiska affärsmöjligheter; framför allt för den som har örat mot app-användarna. En riktigt bra app-idé kan nämligen göra upphovsmannen till en förmögen stjärna.

I dagsläget är Iphone med dess 180 000 applikationer i Appstore en av de största marknaderna, men under 2010 förväntas även Googles operativsystem Android slå igenom på bred front.

Och det bästa är att en app-utvecklare snabbt kan förverkliga sina ideér med hjälp av utvecklingsverktyg från Apple eller Google som är gratis via nedladdning från internet.

I dag kan många bli framgångsrika app-utvecklare enligt Paul Cronholm på applikationsutvecklingsföretaget Crunchfish.
– Det är fortfarande mest programmerare och ingenjörer som sysslar med häftig programmering för appar till Android och Iphone – men då handlar det om komplexa appar som skräddarsys för att marknadsföra företagstjänster. Men för den som vill göra enklare appar har användningen av tekniken öppnats upp och den tekniska tröskeln har sänkts rejält, säger Paul Cronholm.

De mest framgånsgrika apparna som utvecklats av privatpersoner eller mindre företag hittar man inom ämnen för spel och bar/restaurang och dessa är ofta väldigt enkla men ändå geniala.

Ett exempel på en framgångsrik app är Iphone-appen Labyrinth – en Iphone-version i 3 D av det gamla brädspelet med samma namn.
– Utvecklaren av appen utnyttjade det nya med Iphone, nämligen att den är rörelsekänslig så när man vippar telefonen åt olika håll så följer kulan i spelet också med. Det gjorde succé bland användarna och appen är otroligt populär.

Men appvärlden är i dag lite av Vilda Västern. Varje vecka granskas 40 000 nya appar bara på App Market.
– Ska man nå ut till användarna i app-bruset så gäller det att tänka smart och hålla god kvalitet, säger Paul Cronholm.

5 tips: Så skapar du en app

1. Ta reda på vad folk vill ha.

För att nå stor framgång med en app gäller det att veta vad folk vill ha. Spel-appar är ett bra sätt att nå ut till en stor skara användare. Även appar som aktiverar användaren ute på barer eller restauranger är populära. Hitta ett sammanhang för din app-idé och tänk enkelt. Även en ganska meningslös app som exempelvis ett ölglas som töms när man vänder på mobilen har blivit succé.

2. Få hjälp på nätet

På de flesta marknadsplatser för appar kan man ladda ner gratis verktyg för apputveckling. Stanford University har också lagt ut föreläsningar i I-phone Application Programming gratis på nätet.

3. Satsa på presentationen

Presentationen av en app är A och O. Tänk igenom hur du bäst presenterar din  app  - utan en bra presentation är det som att släppa en droppe i havet. En bra beskrivning ökar också chansen att appen plockas upp av recensenter. Recensionerna fungerar nämligen som en marknadsföringskanal för nya appar. För att nå användare över hela världen bör presentationen skrivas på engelska.

4. Beskriv i bilder

Visa vad kärnan i din app är genom att illustrera scenariet i appen med
3-4 bilder. Bilderna kommer också att fungera som extra ammunition för att få recensenterna att lägga märket till appen.

5. Tänk på designkraven

Tänk igenom på vilken marknadsplats du vill lansera din app på. Om du vill marknadsföra genom App-store måste du vara noga med designen. App­store har nämligen särskilda designkrav. Utvecklar man appar för Iphone så bör man komma ihåg att man även kommer nå Ipad. Appar för Android har inte samma designkrav utan här är det coolt om appen ser ut som att en hacker gjort den.

Lär dig utveckla egna appar på designskola

Elever skissar upp en app på papper.
 
Elever skissar upp en app på papper. Foto: Hyper Island
 
Hyper Island

Utbildningen Application Designer and Developer for Mobile Devices:

Utbildningstid: 1,5 år.
16 veckors praktik.

Studieort: Karlskrona.

Kursstart: Hösten 2010.

Förkunskapskrav: Två års arbetslivserfarenhet eller två års studier inom relevant område.

Så söker du: Ladda ner instruktioner för arbetsprov på www.hyperisland.se Sök senast den 20 maj.

 

–  Det kommer vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknads-chef på Hyper Island.

För att möta ett växande behov av applikationsutvecklare väljer Hyper Island att till hösten 2010 starta utbildningen Application Designer and Developer for Mobile Devices.
– Vi vill med våra utbildningar och studenter fortsätta driva Sverige som tekniknation framåt, säger Charlotte Sundåker i ett pressmeddelande.

Hur kommer utbildningen att se ut, rent praktiskt?
– Den kommer ha samma koncept som alla våra utbildningar. Vi arbetar i så kallade moduler på ett antal veckor. Under dessa veckor jobbar studenterna med case på uppdrag av företag såsom till exempel Ikea, Natur & Kultur och SJ. På Hyper Island har vi inga lärare eller läroböcker, i stället tar vi in specialister och föreläsare från branschen. Utbildningen är på 1,5 år och avslutas med 16 veckors praktik, säger Charlotte Sundåker.

Kommer ni ha några samarbeten med mobilbranschen under utbildningen?
– Ja. Hyper Island kommer att samarbeta med både lokalt förankrade mobilexperter och internationella föreläsare.

 
Mary Örnborg

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön