En del sommarjobbare får vara utomhus nästan hela tiden.
Foto: Foto: Scanpix

Hela listan: Lönen för sommarjobb för unga

Publ. 2010-05-21 14:14
 
 

30 kronor i Jönköping – 106 kronor i Ludvika. Nu har hela listan med timlöner för de kommunala sommarjobben kommit.

Fackförbundet Kommunal har sammanställt lönerna för alla de kommuner som erbjuder jobb till ungdomar. Skillnaderna är enorma.

Lägst ligger Jönköping med 30 kronor i timmen, mindre än hälften av den lön som Kommunal rekommenderar att ungdomarna ska få.

"Att lönerna för sommarjobb varierar är vanligt, men en del av kommunerna och landstingen betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor, oavsett var man bor", säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal i ett pressmeddelande.
Löner runt 40 kronor är vanliga i kommunerna, men vissa betalar betydligt mer. Ett sommarjobb på Räddningstjänsten låter onekligen som något som många tonåringar drömmer om. Värends räddningstjänst i Kronobergs län är också den kommunala arbetsplats som betalar bäst. De sex ungdomar som fått jobb där får 109 kronor i timmen under 10 veckor.

Flest sommarjobbare blir det inte oväntat i Stockholms stad, där 2 000 ungdomar mellan 15 och 18 år får mellan 70 och 90 kronor i timmen.

I år har många kommuner i alla fall sagt sig satsa extra hårt på sommarjobb för unga. Stefan Gradin, arbetsledare på LO:s hjälptelefon för unga sommarjobbare uttrycker oro för att det inte ska finnas handledare åt alla sommarjobbande ungdomar är de kommer ut på arbetsplatserna..

Sommarjobbarna är inte att jämställa med ordinarie personal och får inte fylla några luckor efter semestrande personal.

– Men det händer, säger Stefan Gradin.

Tomas Lundin

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb