Salomeh Tafazoli, chef för logistik- och försäljningarutveckling på Volvo lastvagnar, har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare av Ledarna.
Foto: Foto: Jezzica Sunmo

"Jag säger inte ifrån lika mycket idag"

Uppd. 2010-05-27 10:35
 
 
3 saker som inspirerar mig

Att kunna påverka – Det inspirerar mig att påverka resultat, det är lite därför jag trivs på Volvo, man arbetar i en tät organisation och med en konkret produkt.

Människor – Att jobba med människor och få olika synvinklar som jag själv inte har tänkt på, är för mig väldigt inspirerande.

Min familj – Min familj, jag har världens bästa familj som har mycket tålamod med mig. Det är viktigt för mig att privatlivet kan balanseras med
arbetslivet.
 

 

Salomeh Tafazoli har gått från sommarjobbare på Volvo till Framtidens kvinnliga ledare 2010.

Du utnämndes nyligen till framtidens kvinnliga ledare. Hur känns det?
– Det är väldigt smickrande att överhuvudtaget vara med på listan, bara man står där och hör alla 75 namn läsas upp så blir man mållös.

I motiveringen nämns ”pondus”. Hur viktig är pondus för en chef?
– Det tror jag är viktigt. Det beror visserligen lite på definitionen av pondus, för mig är pondus att man får uppmärksamhet baserad på en respekt och en kunskap. Det tycker jag är viktigt. Men det är lika viktigt att erkänna att man inte har all kunskap.

Jag läste en intervju med dig, där du berättade att du lärt dig när du ska säga ifrån och på vilket sätt. Hur säger du ifrån och när?
– Jag tror att man måste, oavsett industri, säga ifrån på ett sätt som inte låter som att man läxar upp någon annan, samtidigt som man sätter en gräns. Det ska vara på ett sätt att man förstår att det är allvar – ”nu säger jag ifrån”, men respektfullt.

Får du säga ifrån mycket?
– I dag har jag den respekten, de i min omgivning har lärt sig vad jag tycker är okej att skämta om. Jag säger inte ifrån lika mycket i dag men inte för att jag blivit mjuk, utan för att jag inte behöver det.

Vad är viktigast för dig som chef?
– Ett gott samarbete, med kollegor, medarbetare och chefer. Det är väldigt svårt att lyckas med någonting om man inte kan lita på sin personal. Att jag litar på folk och vet att det blir gjort utan att jag behöver detaljstyra betyder mycket. Men att uppnå ett gott samarbete är svårt, det finns inga genvägar. Man måste vara väldigt öppen och ha respekt för individen.

Hur motiverar du dina medarbetare?
– Jag tror mycket på egenresultat. Det finns en fördel att jobba i en projektorienterad organisation, det är ganska lätt att mäta individens prestation. Man måste ge rätt förutsättningar, men ändå ha tillit. Människor gillar inte att styras för hårt.

Hur hamnade du på Volvo?
 – Jag kom hem från USA och jag är från Göteborg. Då är ganska lätt att hamna på Volvo, de letar efter folk med en viss typ av kompetens, en kompetens som jag har.

Gled du in på en räkmacka?
– Absolut inte. Jag började som sommarjobbare, och har arbetat mig upp till den position jag har i dag.

Vad är ditt mål?
– Nu vill du att jag ska säga: ”Bli högsta chefen på Volvo”.

Nja, jag vill att du ska säga vad ditt mål är.
– Mitt mål är att om fem eller tio år fortfarande känna passion för mitt arbete. Om det innebär att gå högre upp i organisationen eller inte spelar mindre roll.

Bra på matte

Namn: Salomeh Tafazoli.
Ålder: 30 år.
Familj: Maken Peter.
Bor: Innerstan i Göteborg
Gör: Chef för logistik- och försäljningsutveckling på Volvo lastvagnar.
På CV:t: Har arbetat på Fidelity i USA, tidigare på ekonomi och finansering hos Volvo.
Utbildning: Civilekonom inom ekonomi och finansiering.
Aktuell: Utsedd till Framtidens kvinnliga ledare av fackförbundet Ledarna.
Dold talang: Är duktig på kluriga tal.
På fritiden: Träffar min familj och mina vänner. Jag önskar att jag kunde säga att jag tränar mycket, men det gör jag inte.

 
 
Thomas Lövgren

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling