Lotta Rosenkvist är utförsäkrad men tjänstledig från sitt arbete på grund av sjukdom.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Tvingas säga upp sig – eller leva på 223 kr/dag

Uppd. 2010-05-27 10:59
 
 

Tusentals utförsäkrade kan tvingas lämna sina anställningar.

Överlev på 223 kronor om dagen. Den verkligheten riskerar cirka 4 000 utförsäkrade att möta i sommar. Då minskar deras ­aktivitetsstöd från Försäkringskassan kraftigt. Orsaken: de är anställda men tjänstlediga på grund av sjukdom.
– Om de säger upp sig behåller de ersättningen, säger Holger Hammar, ­kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

Gruppen det gäller är de som varit långtidssjukskrivna och haft sjukpenning i maximalt antal dagar. De har tagit tjänstledigt utan lön för att ­kunna delta i arbetsförmedlingens introduktionsprogram och få fortsatt ­bidrag i form av aktivitetsstöd.

Den maximala dagpengen är 680 kronor och den får de i högst 150 ­ersättningsdagar. Sedan sjunker summan till 223 kronor om de behåller ­jobben. Säger de upp sig räknas de som arbetslösa och kan fortsätta på aktivitetsstöd. Kravet är att de blir kvar hos Arbetsförmedlingen.
 – De kan då delta i till exempel praktik eller ­arbetsmarknadsutbildning­-ar, säger Holger Hammar.
Försäkringskassan räknar med att en del av de cirka 4 000 är för sjuka för att arbeta och därmed kommer att beviljas sjukpenning igen. Exakt hur många det rör sig om är ännu oklart.

"Vet inte om jag kan komma tillbaka"

Undersköterskan Lotta Rosenkvist tvingades ta tjänstledigt från sitt jobb då hon blev utförsäkrad vid årsskiftet.

Till somma­ren måste hon säga upp sig från sin anställning om hon inte vill leva på 223 kronor per dag i stället för 680 kronor.
– Jag är på Arbetsförmedlingen för att utredas. Det ska ta tre ­månader men vi är inte klara. Vi vet inte om jag kan komma tillbaka, säger hon.

Lotta Rosenkvist ­känner sig rådlös och makt­lös. Hon har ännu inte bestämt sig för om hon ska säga upp sig.
– Säger jag upp mig från jobbet och det visar sig att jag inte kan arbeta över huvud taget sjunker ju min sjukpeng drastiskt, säger hon.

Cirka 4 000 drabbade

Arbetsförmedlingen ­uppskattar att cirka 4 000 inskrivna utförsäkrade är tjänstlediga från en ­anställning på grund av sjukdom.

De skrevs in på förmedlingens arbetslivsintroduktion vid årsskiftet och får aktivitetsstöd för varje helgfri vardag. Därmed tar de 150 ersättningsdagarna slut i juli.

Totalt 19 000 utförsäkrade går eller har gått den tre månader långa arbetslivsintroduktionen.

Källa: Arbetsförmedlingen
 
Karl Grauers

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Fler artiklar inom Nyheter