Foto: Foto: Scanpix

1 000 unga akademiker kan få ny praktik i höst

Uppd. 2010-05-27 15:14
 
 
Pilotföretag

De första företagen som tar emot praktikanter.

• Ikea

• Alfa Laval

• Lantmännen

• Trelleborg

• Telia Sonera

 

Kunskap blir snart gammal när den ligger i kylskåpet. I ett nytt projekt kan tusen unga arbetslösa akademiker få göra praktik på företag som Ikea och Telia Sonera.

Just nu finns många nykläckta högskoleutbildade som har svårt att få jobb. Young Potentials Programme är ett sätt att hålla deras kunskaper vid liv så att de är redo när arbetsmarknaden vänder.

– Dels blir ens kompetens gammal när man inte kommer ut, dels blir det en mental nedgång. Jag tror att det är nyttigt att komma hem och känna sig trött och eftertraktad, säger Marika Treschow, på Academic Search som ligger bakom projektet tillsammans med Arbetsförmedlingen.

Men det är inte kulturvetare och idéhistoriker som få känna sig trötta och eftertraktade. Praktikanterna hämtas från traditionella statusutbildningar.

– Vi vill matcha de önskemål som företagen har. Framför handlar det om civilekonomer, civilingenjörer och till viss del beteendevetare.

Praktikanterna får också erfarenhet inom ett område som är på stark frammarsch, Corporate Social Responsibility, att hjälpa företag med deras samhällsansvar. En del av praktiken kommer nämligen att ske inom de frivilligorganisationer som företagen samarbetar med. Stadsmissionen, Röda Korset, Rädda barnen och Kooperation utan gränser är några namn som nämns.

Borde inte företagen kunna hjälpa de här organisationerna utan praktikanter?

– Det gör det också, men de skulle vilja göra mycket mer samhällsnytta. Det ger också praktikanterna en möjlighet att jobba med frivilligorganisationer som en del i det vanliga arbetet, säger Marika Treschow.

Matchningen mellan praktikanter och företag pågår under sommaren och till hösten ska de få komma ut till företagen.

Tomas Lundin

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter