Två Formel 1-mekaniker talar med en italiensk TV-reporter i stället för att jobba. Enligt en holländsk studie blir män så självmedvetna att de förlorar hjärnkapacitet när de talar med en vacker kvinna.
Foto: Foto: Scanpix

Snygga kvinnor får män att jobba sämre

Uppd. 2010-04-28 15:52
 
 
Robin Hallberg, 20, marknadsförare i Vasastan. tror inte att han har fått några men av att han har kvinnliga kolleger.  – Jag har flickvän också så allt det där är lite bortkopplat.
 
Robin Hallberg, 20, marknadsförare i Vasastan. tror inte att han har fått några men av att han har kvinnliga kolleger.  – Jag har flickvän också så allt det där är lite bortkopplat. Foto: Urban Brådhe
 
Mäns hjärnor slutar fungera efter att de talat med sina kvinnliga kolleger, enligt en ny studie. Forskare: De är så upptagna med att impa att hjärnan tröttas ut.

I ett experiment vid holländska Radboud-universitetet fick studenter göra en serie test, som mitt i blev avbrutet av ett samtal med en person av samma eller motsatt kön.

När testet fortsatte hade männens förmåga försämrats märkbart i de fall de hade talat med en kvinna, skriver tidningen Chef.

– Resultaten blev dessutom sämre ju mer attraktiv mannen tyckte att kvinnan var, säger forskaren Johan Karremans till metrojobb.se.

För kvinnorna spelade det ingen roll vilket kön personen de träffat hade.

Skillnaden tros bero på att män är så upptagna med att tänka på vad de säger, hur de ser ut och hur de uppfattas när de talar med en kvinna att hjärnfunktioner kopplar ner – till och med efter att samtalet tagit slut.

– Kognitiv förmåga fungerar som en muskel. Om du utför mycket hårt arbete mattas den av efter ett tag och det gör att du får mindre kraft att lägga på annat.

Men även om de kanske inte hör hemma på en arbetsplats ger männens insatser resultat.

– Vi såg att de män som gjorde mest för att imponera också fick mer uppmärksamhet från kvinnorna, säger Johan Karremans.

Betyder det att vi skulle tjäna på att dela upp jobbet i manliga och kvinnliga avdelningar?
– Nej, i verkliga livet kanske inte effekterna är så enorma. Dessutom kan det finnas andra fördelar, som att det blir en trevligare arbetsmiljö.

Resultaten i studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Experimental Social Psychology.
Fråga
 
 
 
 
 
Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Fler artiklar inom Hälsa