Hitta ett företag du vill jobba hos, lär dig allt om det och skicka en ansökan. Det kan löna sig.
Foto: Foto: Scanpix / Montage

Tre av fem företag anställer spontant

Publ. 2010-04-26 10:27
 
 

Allt färre använder Arbetsförmedlingen för att få ta tag i personal. Personliga kontakter och spontanansökningar blir allt viktigare.

– Företagen längtar efter människor som agerar i stället för reagerar, säger Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund.

Novus Opinion har på uppdrag av svenskt Näringsliv frågat över 8 000 företag om hur de får tag i ny personal.

Vanligaste sättet att rekrytera är genom kontakter. Tre av fyra företag har rekryterat inom bekantskapskretsen och nio av tio är nöjda med resultatet, enligt undersökningen.

Knappt hälften av företagen i undersökningen anser att det är relevant att annonsera via Arbetsförmedlingen, jämfört med två av tre 2001.

"Det överensstämmer också med Arbetsförmedlingens egna undersökningar bland arbetssökande som har fått ett jobb, som visar att endast 13 procent fick informationen om det nya jobbet från Arbetsförmedlingen", säger Patrik Karlsson, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv i en kommentar.

Men du måste inte ha viktiga kontakter för att få ett jobb som inte annonserats ut. Nästan sex av tio företag har anställt en person som spontanansökt en tjänst.

– Företagen längtar efter människor som agerar i stället för reagerar, som hör av sig för att de känner sig attraherade av företaget och inte för att de råkade se annonsen, säger Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund.

Tidigare i år har även SEB:s företagarpanel gett en liknande bild av hur företagen jagar ny personal. Där svarade vart tredje företag att de anställt en person som skickat in en spontanansökan.

6 tips för din spontanansökan

1. Du hjälper företaget. Tänk att du gör företaget en tjänst. Det är dyrt att rekrytera, därför gör du företaget en tjänst när du skickar din spontanansökan. Tänk så, då blir det lättare att ta mod till sig.

2. Pinpointa och bevaka. Hitta en bransch och några företag du vill jobba med. Läs facktidningar och prenumerera på företagens nyhetsbrev. Om du är påläst ökar dina chanser.

3. Ring och håll kontakt. Du kan ringa före eller efter att du skickar in din ansökan, men den personliga kontakten är viktig. Få företag säger nej när du frågar om du kan skicka in ditt CV till dem.

4. Hjälp andra. Om du bara vill ha saker kommer ingen att vilja hjälpa dig. Var i stället schyst och hjälp andra. Det lönar sig i slutändan när de kanske sitter på jobben.

5. Varma källor. Spontanansökningar är bra, men kontakter är ännu bättre. Hör dig för
i bekantskapskretsen efter lediga jobb innan du börjar kontakta företag till höger och vänster.

6. Sociala nätverk. Använd Facebooks statusrad som en liten kontaktannons. Se också till att göra din profil proffsig, arbetsgivare kommer att kolla upp dig på nätet innan de ringer.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb