En allt vanligare syn på svenska arbetsplatser. Nästan två av tre väljer matlåda.
Foto: Foto: Scanpix

Rekordmånga väljer matlåda till lunchen

Publ. 2010-04-22 14:39
 
 
Mer på metrojobb.se
 

Krisen märks när klockan slår tolv. Allt fler tar med sig matlåda till jobbet, enligt en undersökning från Lunchfrämjandet.
– Restaurangerna har det svårt, säger restaurangföretagarnas ekonom Björn Arnek.


Mellan 2007 och 2009 ökade andelen personer som tar med sig matlåda tre till fem dagar i veckan med nästan en tredjedel, enligt en undersökning från Lunchfrämjandet. Bland männen har det närmast skett en fördubbling.

I 95 procent av fallen är det hemlagat som gäller framför den grillade kycklingen från Ica eller hämtmat. Det innebär ofta gårdagens middag, något som Lunchfrämjandet varnar kan hindra en omläggning mot mer hälsosam lunchkost. Matlådefolket är också de som tar kortast lunch och är minst nöjda med sin paus.

"Vi har redan sett att tiden för lunchen är väldigt kort, 30 minuter eller mindre för över hälften av de yrkesverksamma. Och över 60 procent för kvinnor. Risken är att den trenden nu förstärks", skriver projektledaren Jan Borg.

En förklaring till matlådans segertåg kan vara att prisglappet mellan lådan och lunchserveringen ökat. Maten i butiken har blivit billigare jämfört med Konsumentprisindex, samtidigt som restaurangen blivit dyrare.

Det krävs färre människor för att bygga en bil i dag än för 30 år sedan, men lika många för att laga en lasagne. Det tror Björn Arnek, ekonom på Sveriges Hotell och Restaurangföretagare är en del av förklaringen.

– Det är inget konstigt med det. Den teknikutveckling som andra branscher har kunnat dra fördel av har inte gynnat restaurangbranschen.

I ett kortare perspektiv har även finanskrisen satt sina spår. Det märks inte bara bland lunchkrogarna och personalmatsalarna, utan även på stjänkrogar som Edsbacka krog, som fått stänga. Ett annat exempel är stockholms restaurangkung Melker Andersson, som införde halva priset på sina krogar under några sura månader förra året.

Vad vill du säga till den som tycker att utelunchen har blivit för dyr?
– Att det kostar att laga bra mat och att priset ska täcka alla kostnader restaurangen har.

Lådor och luncher

Från 2007 till 2009 ökade andelen som har med sig matlåda med nära 30 procent.

Andelen bland männen ökade från 22 till 39 procent. Ökningen bland kvinnorna var ett par procent.

Totalt väljer nu 43 procent att ta med sig matlåda 3-5 dagar i veckan framför att gå ut och äta.

Lunchpriset ökade med drygt två kronor bara under 2009 till 74,30 kronor.

Dyraste lunchen finns runt Slussen i Stockholm med ett snittpris på 95 kronor. 

Billigaste lunchen hittar du runt Möllevången i Malmö, där är snittet 59,90 kronor.

Källa: Lunchfrämjandet och Gastrogates Lunchprisindex
 
 
Tomas Lundin

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön