För 7 000 kronor får du en lyxig semestervecka i solen. Så stor är skillnaden i lön mellan akademiker som har erfarenhet av att jobba i utlandet och de som stannat hemma.
Foto: Foto: Scanpix / Arkiv

Jobba utomlands – det ger högre lön

Publ. 2010-04-13 10:10
 
 

Akademiker med erfarenhet från utlandet tjänar en semesterresa mer i om året än de som stannat hemma. Störst är skillnaden i toppen.

Som metrojobb.se tidigare rapporterat om får en student som pluggat utomlands drygt 800 kronor mer i månaden när han eller hon väl börjar jobba. Men det lönar sig också att stanna kvar i utlandet och jobba en tid innan flyttlasset går hem till Sverige.

Akademikernas fackförbund Saco har undersökt löneskillnaderna mellan 3 500 akademiker med och utan erfarenhet av att jobba i utlandet.

I snitt tjänar akademiker med erfarenhet av utlandet två procent mer om året. Det motsvarar ungefär 600 kronor i månaden.

"Eftersom utbildningspremien i Sverige är låg i ett internationellt perspektiv har akademiker som är kvar utomlands troligen också högre lön än akademiker på den svenska arbetsmarknaden", skriver analytikern Håkan Regnér, som har gjort studien.

Bland männen är gapet större än bland kvinnorna. Något som kan förklaras med att belöningen från utlandserfarenheter är större i privat sektor än i offentlig, där det är fler kvinnor.

I den absoluta toppen av löneligan är det tydligt att utlandserfarenheten är ett plus. Bland den mest välbetalda procenten skiljer det nästan 200 000 kronor om året.

 
Tomas Lundin

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön