Foto: Foto: Scanpix / Arkiv

Använd 80/20-metoden när du söker nytt jobb

Uppd. 2010-04-09 17:02
 
 
Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund.
 
Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund.
 
Mer på metrojobb.se
 

20 procent av dina kontakter står för 80 procent av dina chanser till jobb. Så använder du 80/20-principen när du söker jobb.

Precis som rinnande vatten tar den kortaste vägen nerför en backe är det helt naturligt att vilja ta den enkla vägen när du söker jobb. Men för att lycka måste du ta itu med pinsamma och obehagliga uppgifter ibland.

Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund använder sig av 80/20-regeln i sin bok "De 15 hetaste karriärtipsen i världen", som du kan få för gratis nedladdning här på metrojobb.se.

Enligt sajten foretagande.se myntades 80/20-principen redan i början av 1900-talet och används i dag inom en rad olika områden, till exempel att 20 procent av kunderna står för 80 procent av intäkterna inom företagsvärlden.

När du ska använda regeln för att söka jobb mer effektivt handlar det om att identifiera vilka 20 procent av ditt jobbsökande som kan stå för 80 procent av framgången. Men det är ofta också de jobbigaste 20 procenten.

– För många är det lätt att dutta med småsaker som inte känns så "risky". Du kanske har en släkting som är personalchef på ett stort företag, men du tycker att det är pinsamt att ta kontakt och gör dig liten. Då är det lättare att boka in fika med tio andra personer säger Kristian Borglund.

För att komma fram till den framgångsrika femtedelen behöver du struktur. Gör en lista över personer du känner och plocka ut nyckelpersonerna, de som verkligen kan hjälpa dig till ett jobb i den bransch du vill jobba.

Som arbetssökande kan man känna att det inte är någon idé att boka upp sig och planera, eftersom man inte har några fasta tider att hålla sig efter. Enligt Kristian Borglund borde du tänka precis tvärtom om du ska ta itu med de värdefulla 20 procenten. Har du bokat upp ett jobbigt möte eller telefonsamtal i din kalender är det svårare att fly.

– Lägg de tre sista timmarna på fredagen åt att planera nästa vecka. Boka in vilka du ska träffa, mejla eller fika med.

80/20 reglen går också att vända på. Fundera ut vilka 20 procent av ditt jobbsökande som står för de flesta av dina misslyckanden och försök att lägga den delen åt sidan.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb