Foto: Foto: Scanpix

Stress på jobbet lägger på tre kilo

Publ. 2010-04-08 11:10
 
 
Ständig stress på jobbet lägger på tre kilo, enligt en ny amerikansk studie.

Forskare vid Rochester School of Medicine har undersökt hur nedskärningar påverkat midjemåttet hos anställda vid ett företag i New York.

Det visade sig att personer med mer stressiga arbetsuppgifter låg ett steg högre på BMI-skalan, rapporterar Love Science. Det motsvarar runt tre kilo.

Kortvariga perioder av stress i ett annars lugnt arbete hade ingen effekt utan skillnaderna kunde ses först bland personer som upplevt långa perioder av påfrestningar.

Det är inte stressen i sig som lägger på kilon, utan vanorna den för med sig, menar forskarna. Personer som stressar mycket på jobbet hänger sig åt mer ohälsosamma vanor när de kommer hem.

– De kommer hem och vill bara dega i soffan, säger forskaren Diana Fernandez till Live Science.

Den stora boven i dramat är inte maten, utan teven. Personer som tittade på tv mer än två timmar om dagen låg i snitt 2,37 hack högre på BMI-skalan än de som tittade på mindre än två timmar. Det motsvarar drygt sju kilo för en man av normallängd.

Enligt tidigare studier kostar överviktiga personer arbetsgivare tusenlappar mer varje år när de är sjuka. Forskarna menar att studien pekar på att det lönar sig att uppmuntra hälsosamma vanor bland personalen.
 
Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Fler artiklar inom Hälsa