Foto: Foto: Stock.xchg

Det är chefens fel att du slösurfar på jobbet

Publ. 2010-03-26 16:01
 
 
Fråga
Hur mycket slösurfar du en vanlig arbetsdag?
 
 
 
 
Dyr dansk dötid

11 miljarder danska eller 14 miljarder svenska kronor. Så mycket har Dansk Erhverv, motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, räknat ut att slösurfande på Facebook kostar arbetsgivarna varje år i förlorad arbetstid.

Samtidigt har bland annat en australiensisk studie visat att måttligt nöjessurfande på jobbet faktiskt gör anställda mer produktiva.

 
Det är inte ditt fel att du slösurfar. Enligt en ny studie har många för lite att göra på jobbet, men kan straffas om de säger till om mer.
– Om vi talar om kontorsanställda har vi redan sex timmars arbetsdag, säger forskaren Roland Paulsen.

 
Studier i andra länder har visat att kontorsanställda varje arbetsdag ägnar mellan en och tre timmar åt tidsfördriv som inte har med jobbet att göra. Men spärrar för Facebook på jobbet är ingen lösning, enligt Uppsalaforskaren Roland Paulsen.
 
– Trenden när man ska förklara tomt arbete har varit att det är den anställde som drar sig undan, men jag märkte snart att en inneffektiv organisation kan vara en lika viktig förklaring.
 
Han har i sin studie intervjuat extremfall som lägger ungefär halva arbetsdagen åt det som kallas tomt arbete och märkte snabbt att det inte var så lätt att bara växla upp och be om mer jobb.
 
– Man hamnar i en rävsax om man helt plötsligt säger till om att man har för lite att göra. En person fick gå ner på en halvtidstjänst när han lade korten på bordet.
 
Det kan också handla om att chefen inte förstår vad den anställde gör och hur lång tid det borde ta – eller helt enkelt har ett stort ego.
 
– En chefs status avgörs av hur många personer man har som jobbar där och då kanske man inte tjänar på att effektivisera, säger Roland Paulsen.
 
Framförallt är det tjänstemän i det lite högre skiktet som har dötid. För yrken lägre ner på skalan är arbetsinsatsen ofta lättare att mäta och det innebär att de tvärtom fått mer att göra, menar han.
 
Teknikutvecklingen gör också att vi får mer gjort på kortare tid, samtidigt som vi jobbar ungefär lika många timmar som på 1950-talet. Då blir det tid över för att surfa.
 
Vad gjorde folk med sin dötid innan nätet fanns?
– Man småpratade med sina arbetskamrater i verkligheten.
 
Tomas Lundin

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet