Foto: Foto: Stock.xchg/ Montage

Svenskar bra på att tala engelska? Nja ...

Publ. 2010-03-24 17:06
 
 
Kerstin Förberg.
 
Kerstin Förberg. Foto: Företagsuniversitetet
 
Snabba tips för din jobbengelska

• Läs svenska nyheter på engelska. Om du läser nyheterna på engelska på till exempel  Thelocal.se snappar du upp vad svenska termer heter på engelska.

• Läs av den du talar med. Eftersom vi är ganska informella själva är vi dåliga på att uppföra oss formellt på engelska. Var uppmärksam på hur en person tilltalar dig och anpassa dig. Säger han eller hon "Sir", "Mister",eller ditt förnamn?

• Skippa textremsan. Skippa texten så blir du bättre på att lyssna på vad som sägs. Det är svårt en liten stund men det tar inte lång tid innan du börjar snappa upp mer och mer.

Källa: Kerstin Förberg, Företagsuniversitetet
 

Den som tar kommandot på svenska kan lätt hamna i ett hörn när det talas engelska. Svenskar är bra på engelskan vi lärt oss genom film och tv – men när vi ska använda den i jobbet kan det bli problem.

En svensk är generellt bättre på engelska än en italienare eller en tysk, men riskerar ändå  att uppfattas som mindre proffsig.

– Vi har ett till synes ohierarkiskt sätt på våra arbetsplatser som kan bli ett problem, säger Kerstin Förberg, som ansvarar för språkkursavdelningen på Företagsuniversitetet.

Även om vi använder ett vardagligt språk när vi talar engelska är vi ganska dåliga på att småprata i jobbet, menar hon.

– I många kulturer tar man innan eller efter mötet en social runda därdeltagarna runt kan berätta vad som händer i landet de kommer från. Det är något vi är ovana vid. När en svensk går in på ett möte är det ganska mycket pang på rödbetan.

Catrin Johansson, docent i medie-och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet, har kartlagt 200 stora svenska företag och sett att hälften av dem gått över till engelska som koncernspråk. Hon har också studerat hur mycket taltid deltagarna får under svenska och engelska möten.

– Det var en projektledare som hade en viktig roll på svenskspråkiga möten som inte alls fick samma roll på engelska. Den som helt obehindrat uttrycker sig på svenska kan tappa taltid markant när de går över till engelska.

Möteskultur och språk är något som är nära knutet till varandra. Finländaretycker ofta att svenskar diskuterar för mycket och tar för lite beslut, medan engelsmän tycker att vi är för rakt på sak.

När globaliseringen gör att fler företag från olika länder går ihop och går över till engelska ställs nya krav på att utveckla både språk och sociala koder.

– Det är helt klart så att du får en viktigare roll om du är bra på engelska. Du måste se till att träna på språket i den kommunikationssituation du kommer att använda den, säger Catrin Johansson.

 
Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär